Cisco rekruteert de peetvader van ADSL

Robert Van Apeldoorn redacteur Trends-Tendances

Pascal Methens werd vorig jaar door de nieuwe topman van Belgacom opzijgeschoven. Maar: no hard feelings, want als algemeen directeur van Cisco heeft hij Belgacom soms nodig.

Hij is terug. Pascal Methens (39) verliet Belgacom in juni vorig jaar, nadat hij door de nieuwe baas, Didier Bellens, opzij geschoven was. Maar sinds 2 februari leidt hij Cisco Systems België en Luxemburg, het filiaal van een van de belangrijkste fabrikanten van telecom- en netwerkmateriaal ter wereld.

Bij Belgacom stond hij erg dicht bij John Goossens, de vorige baas die onverwacht overleed in november 2002. Onder de nieuwe directie hield Methens het niet lang uit. “Een nieuwe CEO betekent nieuwe ideeën en een nieuw team,” zegt hij zonder verbittering. Sinds zijn vertrek richtte hij een eigen managementbedrijf op en vervulde hij een opdracht als interimmanager voor het Belgische filiaal van het softwarebedrijf Business Object.

Als student stortte Methens zich op een opleiding tot licentiaat Wiskunde aan de universiteit van Namen. Omdat hij van cijfers hield, niet omdat hij een specifieke professionele doelstelling voor ogen had. Nadat hij zijn thesis had afgeleverd, werd hem meteen een carrière als onderzoeker aangeboden. Dat idee schrikte hem echter af. Hij bleek wel een goede verkoper te zijn. Later volgde hij nog een managementopleiding aan de UCL.

Zijn loopbaan ging meteen in de richting van de technologie, eerst bij Wang, daarna bij Apple. Daar bleef hij zeven jaar en belandde uiteindelijk in de zetel van algemeen directeur voor de Benelux. John Goossens haalde hem weg om vanaf 1997 de afdeling Multimedia bij Belgacom te leiden. Methens organiseerde de lancering van de snelle internetverbinding ADSL, die vandaag een denderend succes kent. Hij leidde ook het Surf-plan, waarmee de relaties met de klanten werden verbeterd en het logo van de onderneming werd gewijzigd.

Bij Cisco komt hij opnieuw terecht in een bedrijf op z’n Amerikaans. Hij komt er ook in aanraking met Belgacom, maar dan aan de andere kant van de barrière. “Moeilijk zal het niet zijn. In deze sector is iedereen concurrent voor het ene project en partner voor het andere. Je zou kunnen zeggen dat er ‘coömpetitie’ heerst.” Pascal Methens (39).

Is: algemeen directeur van Cisco Systems België en Luxemburg.

Vrije tijd: balsporten, zoals tennis.

Robert van Apeldoorn

Bij Belgacom organiseerde Methens de lancering van de snelle internetverbinding ADSL, die vandaag een denderend succes kent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content