CHRISTIANE WIJSEN (47): ‘HET NUT VAN ZEILMETAFOREN’

Christiane Wijsen is een jaar general manager voor België en Luxemburg van Boehringer Ingelheim, de Duitse familiale farmareus met 47.000 werknemers en een omzet van ruim 13 miljard euro. Wijsen, apotheker van opleiding, had al ruim tien jaar voor Boehringer gewerkt voor ze vier jaar aan de slag ging bij AstraZeneca. Maar Boehringer haalde de Leuvense terug om voor stabiliteit te zorgen in de Belgische divisie met 250 werknemers.

Wat doet Boehringer?

CHRISTIANE WIJSEN. “80 procent van onze omzet komt van voorschriftplichtige geneesmiddelen, 10 procent van dierengeneesmiddelen en 10 procent van vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Dat kan je extrapoleren naar de mensen die hier werken. Bijzonder aan dit filiaal is ook dat een derde van de mensen werkt op klinische studies. Wij hebben een zestigtal studies lopen, wat een aangename verrassing was toen ik terugkwam. Toen ik eind 2010 vertrok, werkten 30 mensen op klinische studies. Toen ik vier jaar later terugkeerde, waren dat er 70. Dit bedrijf ziet België als een belangrijk land om klinische studies uit te rollen.”

Vele collega’s van u vinden van niet.

WIJSEN. “Er zijn heel veel bedrijven die dat afgebouwd hebben, of die zelfs volledig gedesinvesteerd hebben in België. Maar wij zijn tevreden over de kwaliteit die hier geleverd wordt.”

Boehringer is partner van het Vlaamse biotechbedrijf Ablynx.

WIJSEN. “Al sinds 2007. Ik herinner me goed hoe die samenwerking is gestart, en ik ben er trots op dat wij een van de eerste waren, en dat die samenwerking nog altijd goed loopt. Het is maar één voorbeeld van ons openinnovatieverhaal waarin wij een pionier zijn. Wij deden dat al voor andere firma’s dat zwaar in de verf hebben gezet.”

Wat was het moeilijkste in het voorbije jaar?

WIJSEN. “Toen ik arriveerde, vond ik een bijna lege boardroom. Er was veel veranderd in het directiecomité. De general manager was weg, en anderen waren gepromoveerd naar andere filialen of hadden het bedrijf verlaten. Met een nieuw directiecomité starten, is een uitdaging. Maar als het team zich begint te vormen en je daarmee resultaten boekt, geeft dat ook een enorme voldoening.”

Wat weet het hoofdkwartier van Boehringer over het vorig jaar in ons land afgesloten toekomstpact met de farmasector?

WIJSEN. “Ik maak hen daarvan bewust. Ik ben vorig jaar ook in de raad van bestuur van de koepelfederatie pharma.be gestapt, en heb meegewerkt aan dat pact. Wij zijn daar supertrots op. Wij dragen ons steentje bij aan de budgettaire oefening die daarin beschreven staat, want de prijsdaling op oudere geneesmiddelen waarvan wij er een aantal hebben, kost ons uiteraard centen. Maar wij zijn overtuigd dat het meer brandstof voor innovatie kan opleveren.”

Wat doet u in uw vrije tijd?

WIJSEN. “Ik lees graag, maar zeilen is de familiehobby waardoor we heel intensief samen tijd doorbrengen. Het is ook superinspirerend. Ik pas hier trouwens vaak zeil- of scheepsmetaforen toe. Er zijn heel wat analogieën tussen zeilen en als team in een bedrijf samenwerken. Ik probeer als kapitein ook de koers uit te zetten, maar ben mij ervan bewust dat je een goede crew happy moet houden. Als je op eenzelfde boot zit en mensen worden zeeziek, is het niet leuk meer. Een andere zeilmetafoor is dat je de richting van de wind niet kunt veranderen maar wel de zeilen kunt aanpassen. Met andere woorden, we komen er wel, ook al hebben we soms tegenwind.”

BE.L

“Toen ik arriveerde, vond ik een bijna lege boardroom”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content