Christian Heinzmann nieuwe NMBS-topman

De federale regering stelde op woensdag 24 april Christian Heinzmann aan als de nieuwe gedelegeerd bestuurder van de NMBS. De 49-jarige Antwerpenaar (zie blz. 12) staat momenteel aan het hoofd van de luchtvaartmaatschappij Luxair en gaat daar pas in september definitief weg. Intussen zal hij zich wel al inlaten met de spoorwegmaatschappij.

Heinzmann heeft geen ervaring met de spoorwegen, maar heeft er een indrukwekkende carrière op zitten in de luchtvaartsector. Eerder werkte hij bij onder meer Air Europe, Sobelair en VLM.

Etienne Schouppe, die vijftien jaar aan de NMBS-top stond, gaat aan de slag als gedelegeerd bestuurder van de pakjesdienst ABX. De zwaar verlieslatende logistieke dochter van de NMBS is het ‘troetelkind’ van de zestigjarige Schouppe. Ironisch genoeg werd het negatieve kostenplaatje van dat bedrijf door federaal minister van Verkeer Isabelle Durant ( Ecolo) als argument gebruikt om Schouppe op een zijspoor te zetten.

Nog op 24 april werd de volledig nieuwe raad van bestuur van de NMBS voorgesteld. Alain Deneef (42), de gewezen vice-voorzitter van Belgacom die door Durant eerder als kandidaat-topman naar voor werd geschoven, wordt voorzitter van de raad van bestuur. Gewestelijk havencommissaris Toon Colpaert is de enige overlevende van de vroegere raad.

De benoeming van Christian Heinzmann, die politiek kleurloos lijkt, werd op gemengde gevoelens onthaald. Tijdens een bijeenkomst van het ACOD-spoor op zaterdag 27 april haalde nationaal voorzitter José Damilot uit naar de chaotische benoemingsprocedure. Ook CD&V-voorzitter Stefaan De Clerck hekelde de “politieke doelstellingen” en hoopt dat Europa de huidige hervorming terugfluit. Fons Borginon ( Spirit) zegt dan weer dat de Raad van State de benoeming kan schorsen omdat de regering de procedures niet heeft gevolgd. Intussen eist de PS dat Vincent Bourlard de nieuwe directeur- generaal – de feitelijke nummer twee – wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content