CHINESE STUDENTEN

Calvarietocht voor visa.

Negentien Chinese studenten die een MBA-cursus willen volgen aan het Universitair Centrum Antwerpen (Ruca) krijgen geen visum van Binnenlandse Zaken. Omwille van politieke redenen ?

Begin 1996 was er wat commotie in Antwerpse academische kringen over de weigering van Binnenlandse Zaken, dienst Vreemdelingenzaken, om een visum te verlenen aan twaalf Chinese studenten die een MBA-cursus wilden volgen aan het Ruca. Uiteindelijk werden de visa in februari 1996 dan toch verleend.

In oktober 1996 werd een visum aangevraagd voor een nieuwe groep van negentien studenten. Tot nog toe werd het visum geweigerd. “De studenten beschikken niet over de vereiste diploma’s en de MBA-cursus is een privé-initiatief,” klinkt het op het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Johan Vande Lanotte (SP).

Dit privé-initiatief krijgt wel de steun van de Universiteit. In augustus 1994 komen de Universiteit van Antwerpen-Ruca, de China Educational Association for International Exchange, Ocean’s Morning Commercial Investment en professor Alfred Vermandel overeen een Postacademic Center Antwerp (PACA) op te richten voor Chinese studenten. Vermandel wordt voorzitter van Paca, dat wordt gesponsord door Ocean’s Morning. Artikel vier van het contract stipuleert dat de universiteit de studenten na het succesvol volgen van de cursussen een MBA-diploma verleent.

Einde 1996 kreeg de ambassade van België in China een brief van de staatsraad voor Onderwijs van de Volksrepubliek die vermeldt dat de negentien studenten “allemaal een diploma van universitaire of gelijkwaardige studies” in handen hebben.

Er ontstond een drukke briefwisseling over het dossier. Zo schreef minister Philippe Maystadt (PSC) in januari 1997 over de geweigerde visum-aanvraag : “Uit navraag blijkt het strikte visumbeleid van ons land ingegeven te zijn door de eerder weigerachtige houding van de Chinese autoriteiten bij het opdoeken van illegale Chinese netwerken in ons land. Bovendien zouden zij ook geen medewerking verlenen bij de uitwijzing van Chinese onderdanen, waardoor de minister van Binnenlandse Zaken een restrictief visumbeleid voert.”

Een woordvoerder van het kabinet van Johan Vande Lanotte meent dat de verwijzing naar de illegale netwerken “nergens op slaat”. “Wel is er een zeker meningsverschil over de terugname van illegale Chinezen, die hier verblijven,” klinkt het. “Maar dit staat los van de weigering om studenten al dan niet een visum te verlenen. Dit is, met andere woorden, geen politiek dossier.”

MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN JOHAN VANDE LANOTTE Geen visum voor Chinese studenten die een MBA-cursus willen volgen aan het Ruca.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content