CHEWTON GLEN

Very stylish, indeed

Chewton Glen is als idyllisch pleasure dome het excellente voorbeeld van wat Engelsen “country-comfort” noemen.

TEKST : PIETER VAN DOVEREN

Leven als een lord, dat kan je in Chewton Glen, dat tot de top van de Engelse country-hotels behoort. Het landelijke sprookjeshotel bevindt zich op 15 km van Bournemouth, aan de rand van New Forest, de streek waar de pony’s in het wild rondlopen. De statige gratie van het oude hoofdgebouw wordt omlijst door een Engelse landschapstuin met maniakaal onderhouden bloemperken en twaalf hectaren, in banen geschoren grasvelden, die zich uitstrekken over verschillende terrassen aan de voet van grillige en zeldzame quercus robur-eiken. Op de parking staat, naast Bentleys en Rolls-Royces, de Jaguar van het hotel met chauffeur te wachten en er verschijnt een helikopter uit het niets om, even later, een eenzame bezoeker op het gazon achter te laten.

Binnen in het exclusieve oord met cosy gedecoreerde vertrekken wacht een warm welkom. Chewton Glen is de vrucht van de inspanningen van een familie, die oorspronkelijk helemaal geen restaurateurs, maar snoepfabrikanten waren. Enkele delen van het riante huis, dat eens het eigendom was van George Marryat, broer van avonturier, schrijver en kapitein Frederick Marryat, dateren nog uit 1730. Het bekende boek Children of the New Forest werd er in 1846 geschreven en was geïnspireerd op een nabijgelegen natuurreservaat, dat tot de jachtgebieden van Willem de Veroveraar behoorde. Toen Martin Skan het eigendom met acht kamers en één badkamer in 1967 kocht, was het trotse country-house treurig vervallen. Alles werd hersteld en omgebouwd tot een idyllische en gerieflijke herberg. Zwembad, sauna, solarium en health club met stoombaden en hydrotherapy zijn aanwezig en er is mogelijkheid om te tennissen, om croquet of golf te spelen of paard te rijden. Martin Skan ontpopte zich tot een innemende en gestileerde gastheer, die door zijn streven naar excellence werd gekozen tot Hotelier of the Year.

In Chewton Glen glimmen de parketvloeren als spiegels, in de bibliotheek staan in leer gebonden edities van het ter ziele gegane blad Punch en op de salontafel wacht Wedgewood-porselein voor de afternoon-tea. ‘s Avonds is het druk in het door kaarsen sprookjesachtig verlichte restaurant. Men komt van ver om hier sfeervol en feestelijk te tafelen en te genieten van exquise bereidingen rond lam uit de weiden van Dorset, Schots wild en sint-jacobsoesters, die één voor één in de schelp voor de Engelse kust worden gevangen. Aan het einde van de maaltijd, na de farmhouse cheeses en port, verschijnt de trolley of a dozen dreams, met typisch Engelse lekkernijen, zoals trifle, karamelrollen met brandyroom en crème brûlée, een nagerecht dat helemaal niet Frans is maar door de Engelse chef van het Kings College als burnt cream werd uitgevonden. De weelderige, warme stijl wordt in de kamers en suites gehandhaafd. Iedere slaapkamer is individueel gedecoreerd met mooie stoffen en aristocratisch meubilair. Er is geen aangenaamheid die je kan indenken, die niet werd toegevoegd aan de ruime, comfortabele badkamers. De luxe gaat van een assortiment geurende zepen en oliën tot royale baden met armsteunen en elegante kranen in de vorm van zwanenhalzen. En om de dag als een lord te beginnen is er een uitgebreide ontbijtkaart met traditionele eierbereidingen en oer-Engelse ontbijtgerechten, zoals kippers (haring) en kedgeree (rijst met gerookte haddock, hard gekookte eieren en curry).

Chewton Glen Hotel : New Milton Hampshire BH25 6QS. England. Tel : (0044) 1425-27.53.41.

Leven als een lord in Chewton Glen, een gastronomisch sprookjeshotel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content