Het Château d'Hassonville ligt niet ver van Marche-en-Famenne in een glooiend landschap, te midden van een 55 hectare groot uitgestrekt park. De heerlijkheid werd in 1687 gebouwd als jachtpaviljoen voor zonnekoning Lodewijk XIV, die de landschapstuin liet ontwerpen door een assistent van Le Nôtre.
...

Het Château d'Hassonville ligt niet ver van Marche-en-Famenne in een glooiend landschap, te midden van een 55 hectare groot uitgestrekt park. De heerlijkheid werd in 1687 gebouwd als jachtpaviljoen voor zonnekoning Lodewijk XIV, die de landschapstuin liet ontwerpen door een assistent van Le Nôtre. Dertien jaar geleden kocht tapijthandelaar Christian Rodrigues het kasteel. Hij verbouwde de burcht tot een comfortabel en exclusief verwenhotel met bijhorend restaurant. Zoon Alexander kreeg de dagelijkse leiding toegewezen en dochter Gracia staat in voor marketing en reclame. En omdat Christian Rodrigues een hekel heeft aan stilzitten, werd het kasteel recentelijk uitgebreid met een zijvleugel, die qua stijl harmonisch aansluit bij de bestaande structuren. In de nieuwbouw bevinden zich ruime keukens, conferentie- en receptiezalen, een wijnkelder met degustatieruimte en een elegante eetzaal in warme tuinhuisstijl. Wij kregen een plaatsje naast elkaar op een u-vormige bank aan een tafel met zicht over het park en de pauwen. Wij lieten ons bedienen door zaaldirecteur en sommelier Francis Roth. Roth, afkomstig uit de Elzas, werkte bij Lea Linster in het Luxemburgse Frisange en kent het klappen van de zweep. Op zijn aanwijzigingen ging de kurk van een Chablis Premier Cru La Forest '95, domaine Dauvissat: een indrukwekkende wijn die op de juiste temperatuur (dus niet te koud) werd uitgeschonken (1350 frank). Op het bord kwam: in krokant filodeeg verpakte ganzenlever met gedroogde vijg, opgediend met een siroop van ingekookte aceto balsamico en gestoofde raketsla (950 frank), gebraden zwezerik met korst van graanmosterd en saus van kalfsfond en artisjokpuree en pannekoekjes van Florenville aardappelen en kwark (1050 frank) en, om af te sluiten, zomers aardbeiengebak. De drie bereidingen brachten een en al tevredenheid. In de keuken staat sinds acht jaar Paul Fourier. Deze getalenteerde kok komt uit Brugge en werkte onder meer in de restaurants Oasis en Cravache d'Or (Brussel) en Flambard (Rijsel). Paul Fourier werd in 1997 door GaultMillau uitgeroepen tot Kok van het Jaar. Hij kreeg in 1998 van dezelfde Franse gids de Clef d'Or. Eerlijkheidshalve moet hierbij worden vermeld dat betere restaurants deze trofee gewoon kopen. Dat neemt niet weg dat Paul Fourier een vaardig kok is. Uit betrouwbare bron vernamen wij echter dat de man zijn ontslag heeft gegeven en per 15 juni in dienst treedt als kok op de Belgische ambassade in Washington. In zijn plaats komt sous-chef Mario. PIETER VAN DOVEREN