CHAMPAGNE

Champagne Laurent-Perrier Officieel Veuve Laurent-Perrier & Cie. Maakt deel uit van een holding waarbij ook andere champagnes aangesloten zijn : de Castelanne, Delamotte en Salon. Laurent-Perrier is goed voor een jaarlijkse verkoop

van 5,5 miljoen flessen, waarvan een groot deel in België. Nog steeds worden de “cuvées” samengesteld door Bernard de Nonancourt, die zowat 40 jaar geleden het definitieve wijntype van Laurent-Perrier bedacht. Doorgaans bevatten de Laurent-Perrier-champagnes een grote dosis chardonnay (45 %), ook heel wat pinot noir (40 %) en slechts 15 % pinot meunier. Dit is de type-samenstelling van de brut. Deze geeft een fijnzinnige lichtheid aan de wijn en bevordert hem daardoor tot het ideale aperitief.

Champagne Mumm Cordon Rouge

Jaarlijks goed voor 9 miljoen flessen, waarvan ruim 2/3 voor de uitvoer bestemd is. Een dochter van de Canadese Seagram-groep. Niettegenstaande het groot aantal ha in eigen beheer, koopt dit huis nog ca 70 % van de druiven aan bij wijnboeren. De druiven komen uit dorpen die een gemiddelde van 92 % in de hiërarchie van de cru-klassering halen. De Mumm Cordon rouge is een verwijzing naar het “légion d’honneur”, dat in 1802 door Napoleon gecreëerd werd. Onlangs lanceerde dit merk ook zijn Grand Cordon de Mumm, een cuvée de prestige. De Mumm Cordon rouge brut is samengesteld uit 45 % pinot noir, 20 % pinot meunier en 25 % chardonnay. Een champagne die een tafelfeest ideaal gastronomisch kan vergezellen.

Mailly-Champagne

Een produkt van een zeer goed funktionerende koöperatieve. Bijna alle wijnbouwers van het dorp Mailly zijn bij deze koöperatieve aangesloten. Mailly verwerkt de produktie van 70 ha en produceert jaarlijks 7 à 800.000 flessen per jaar. Een eerder bescheiden bedrijf, maar goed vertegenwoordigd in België. De wijnen worden er vooral met pinot noir en ook wat chardonnay gemaakt. Zeer krachtige champagnes die goed bij stevige gerechten harmoniëren.

Champagne Charles Heidsieck

In 1985 nam de groep Remy-Cointreau de kontrole van dit beroemde champagne-huis over. Jaarlijkse produktie van 2,5 miljoen flessen, waarvan 70 % geëxporteerd wordt. Dit huis beschikt over een kleine wijngaard van 47 ha en moet ingeveer 95 % van zijn bevoorrading aankopen. De druiven zijn afkomstig uit een 100-tal dorpen (hier spreekt men eerder van “cru’s”). De oenologen streven een krachtige champagne na, die met veel reservewijnen wordt samengesteld en vrij lang lagert vooraleer op de markt te komen. De minimum periode van 1 jaar “sur lattes” voor de brut zonder jaargang (brut sans année) wordt hier doorgaans tot 3 à 4 jaar verlengd. De Charles Heidsieck, cuvée spéciale brut millésimé 1985, bevat 70 % pinot noir en 30 % chardonnay. De fijnheid en complexiteit maakt van deze wijn een meditatie-champagne, die op zich en zonder gastronomische begeleiding tot momenten van verrukking kan leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content