CEO, decaan en kunstcurator

Het technologiebedrijf inno.com is het eerste Vlaamse privébedrijf dat een volwaardige master-na-master mag organiseren. Drijvende kracht achter deze corporate university is CEO Johan Cattersel.

Begin deze maand heeft de Vlaamse regering ICT-bedrijf inno.com erkend als geregis-treerde instelling voor hoger onderwijs en tegelijk de master in ICT enterprise architecture goedgekeurd als master-na-masteropleiding vanaf het academiejaar 2010-2011. Inno.com adviseert bedrijven bij ingrijpende structurele en technische veranderingen. Het helpt hen bij de organisatie van interne en externe informatiestromen.

“Wij hebben klanten die in zo goed als alle sectoren actief zijn, maar het gaat vooral over bedrijven die informatica-intensief bezig zijn”, legt CEO Johan Cattersel uit. “Zeker in de financiële sector zijn we sterk vertegenwoordigd.” Naast adviesverlening voegt het bedrijf (omzet 14,3 miljoen euro) nu academische opleiding en vorming toe aan zijn dienstenpakket.

De opleiding enterprise architecture werd aanvankelijk aan de eigen personeelsleden aangeboden. “Op vraag van de klanten hebben we de opleiding opengesteld voor derden. Uiteindelijk besloten we de procedure te starten om de opleiding officieel te laten erkennen door de Nederlands-Vlaamse Accreditatie Organisatie. Met succes”, zegt Cattersel.

De opleiding duurt 18 maanden en er mogen 24 kandidaten aan deelnemen. De opleiding wordt gegeven door consultants van inno.com, maar ook door professoren van universiteiten en hogescholen. Cattersel is naast CEO van inno.com dus ook een soort van decaan van de eerste Vlaamse bedrijfsuniversiteit.

Academische adviesraad in Nederland

Cattersel heeft van bij de oprichting van inno.com een cruciale rol gespeeld in het smeden van sterke banden met de onderwijsinstellingen. In de adviesraad van het bedrijf hebben universiteitsprofessoren zitting. Cattersel heeft ook van in het begin een goede relatie onderhouden met de Vlaamse overheid. Inno.com werd in maart 1998 door Gaston Geens, gewezen Vlaams minister-president, diens zoon en Cattersel opgericht.

Via durfkapitalisten werd 1 miljoen euro opgehaald. Cattersel wist met de Nationale Portefeuille Maatschappij (NPM, uit het imperium van Albert Frère) en FLV Fund belangrijke spelers op de lefgeldmarkt binnen te halen. In de loop van de jaren verwierf NPM 80 procent van het kapitaal, want FLV Fund werkte aan een uitdoofscenario. Cattersel had toen 20 procent in handen.

In 2006 kocht hij NPM uit via een managementbuy-out. Daarna stapten leden van het managementteam mee in het kapitaal. Inno.com is onder andere in Nederland actief, waar het ook een beroep doet op een adviesraad van academici.

Kunst in het park

Cattersel is iemand die de ICT-revolutie van de voorbije 30 jaar van nabij heeft meegemaakt. In 1979 startte deze TEW’er (Ufsia) zijn carrière als system engineer bij IBM België. Begin jaren negentig nam IBM een participatie in het ICT-dienstenbedrijf Cimad Consultants. Cattersel nam er met de oprichters (onder andere Rob Heyvaert) de operationele leiding op zich. Na de volledige integratie van Cimad door IBM vertrok Cattersel en begon hij aan het inno.com-verhaal te schrijven.

De zetel van inno.com is gevestigd in het Antwerpse Beerzel (Putte) te midden van een 12 hectare groot park. Elk jaar vindt er in juni het kunstevenement Art in the Park plaats. In juni was het aan zijn twaalfde editie toe. Kunstliefhebber Cattersel heeft van bij het begin zijn schouders onder het project gezet. Hij is lid van de raad van bestuur van de Middelheim Promotors en inno.com heeft met het openluchtmu-seum Middelheim uit Antwerpen al samengewerkt voor Art in the Park.

Tal van bekende kunstenaars hebben hun werk in het park tentoongesteld: de ondertussen overleden Georges Grard en Yvan Theys. Voorts onder anderen Chantal Grard, Hélène Jacubowitz en Roger Raveel. “Onderzoek heeft uitgewezen dat het kunstevenement een onderdeel is geworden van het imago van inno.com.”

Door Alain Mouton, illustratie Daan Rosseels

Cattersel heeft van bij de oprichting van inno.com een cruciale rol gespeeld in het smeden van sterke banden met de onderwijsinstellingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content