CENTRAAL- EN OOST-EUROPA

BULGARIJE

BBP: 14,7 miljard dollar

BBP per hoofd: 1890 dollar

Aantal inwoners: 7,79 miljoen

Groei BBP: 3,3%

Inflatie: 4,7%

De regerende coalitie van de Verenigde Democratische Krachten behoudt vermoedelijk haar voorsprong op de Bulgaarse Socialistische Partij in de opiniepeilingen. De coalitie wint de algemene verkiezingen die begin 2001 worden verwacht. Een zwakkere coalitie maakt de nieuwe regering minder stabiel dan de huidige.

De vooruitgang in de richting van EU-lidmaatschap verloopt traag. Bulgarije wil de reeks discussieonderwerpen uitbreiden, maar de EU is verre van enthousiast.

In de gaten houden:

In mei loopt de overeenkomst met het Internationaal Monetair Fonds af. Bulgarije moet dus alweer een plan voor economische hervormingen voorleggen.

HONGARIJE

BBP: 58,3 miljard dollar

BBP per hoofd: 5830 dollar

Aantal inwoners: 10 miljoen

Groei BBP: 5%

Inflatie: 8%

De regerende coalitie overleeft tot de volgende algemene verkiezingen, die verwacht worden in 2002. De oppositie, de Hongaarse Socialistische Partij, is uit het veld geslagen door de terugkeer van de voormalig premier Miklos Nemeth in de binnenlandse politiek.

De gefrustreerde regering zet een lanterfantende EU onder druk om een datum vast te stellen voor de toetreding van nieuwe leden. Hongarije is het boegbeeld van de regio. Het moet misschien wel wachten op een aantal landen, als Brussel kiest voor toetreding in groepjes.

In de gaten houden:

Het onderzoek naar de zogeheten oliecorruptie in het midden van de jaren negentig. Kiezers zijn niet vergevingsgezind ten aanzien van politici met vuile handen. Als in de aantijgingen leden van de voornaamste politieke partijen worden genoemd, wat waarschijnlijk lijkt, kalft hun steun af.

OEKRAINE

BBP: 31,7 miljard dollar

BBP per hoofd: 642 dollar

Aantal inwoners: 49,33 miljoen

Groei BBP: 1,5%

Inflatie: 17%

De instabiliteit binnen de regering duurt voort. Die heeft twee bronnen: de strijd over de pogingen van president Leonid Kuchma om zijn macht te vergroten, en de doorlopende toezegging op het gebied van economische hervormingen, die steeds aangevallen worden door de gevestigde belangen.

De verwachting is dat het IMF zijn leningen, die in 1999 werden opgeschort wegens het trage tempo van de economische hervormingen, hervat. Het IMF houdt Oekraïne, dat een reputatie heeft van onjuiste rapportage aan dat instituut, echter nauwlettend in de gaten.

In de gaten houden:

Russische bemoeizucht. Moskou is meer dan ooit bereid om gebruik te maken van zijn macht die voortvloeit uit de Oekraïense gasschulden en afhankelijkheid van Russische markten. Met die stokken achter de deur wil het aandringen op meer zeggenschap over Oekraïense bedrijven en de belangrijkste economische sectoren.

POLEN

BBP: 188,0 miljard dollar

BBP per hoofd: 4860 dollar

Aantal inwoners: 38,68 miljoen

Groei BBP: 5,3%

Inflatie: 6,5%

Vervroegde parlementsverkiezingen worden waarschijnlijk in maart of april 2001 gehouden. De oppositiepartij Democratisch Linkse Alliantie staat op het punt de huidige minderheidsregering van de Solidariteit Electorale Actie, waarvoor de steun inmiddels sterk is teruggelopen, te verslaan.

De economische groei blijft in 2001 sterk, ondanks het feit dat hogere rentetarieven tot een sterke daling van de binnenlandse vraag leiden.

In de gaten houden:

Valutaproblemen, die worden gevoed door het tekort op de lopende rekening. Ieder verlies aan buitenlandse investeringen vestigt de aandacht op de kwetsbare betalingsbalanspositie, waardoor de zloty onder druk komt te staan.

ROEMENIË

BBP: 39,6 miljard dollar

BBP per hoofd: 1770 dollar

Aantal inwoners: 22,37 miljoen

Groei BBP: 3%

Inflatie: 31%

De linkse Sociaal-Democratische Partij, die totnogtoe oppositie voerde, is sinds de parlementsverkiezingen van begin november de grootste partij. Ze voert een minderheidsregering aan onder leiding van Adrian Nastase.

Het economisch herstel duurt voort in 2001 na een diepe recessie aan het eind van de jaren negentig en zwakke groei in 2000. De investeringen stijgen, de export trekt aan en de bouwsector wordt gestimuleerd door projecten die door internationale instellingen worden gefinancierd.

In de gaten houden:

De nieuwe burgemeester van Boekarest, Traian Basescu. In een stad die nauwelijks functioneert heeft hij corrupte ambtenaren ontslagen, de administratieve rompslomp sterk teruggebracht, een vervuilde rivier schoongemaakt en illegale kiosken platgegooid. Op de ‘To Do’-lijst staan nog: de skeletten van onafgewerkte kantoorgebouwen afbreken, afbrokkelende schoolgebouwen herstellen en een oplossing vinden voor de hordes zwerfhonden.

RUSLAND

BBP: 252,6 miljard dollar

BBP per hoofd: 1740 dollar

Aantal inwoners: 145,08 miljoen

Groei BBP: 4,0%

Inflatie: 18,0%

De verwachting dat de olieprijzen in 2001 wereldwijd dalen en dat de recente toename van investeringen waarschijnlijk niet voortduurt, zwakt de economische groei van 5% af. Ondanks een aantal lichtpunten – wijzigingen in de belastingwetgeving in het bijzonder – blijft de economie zeer onrustig en buitengewoon inefficiënt.

Een blijvende oplossing van de crisis in Tsjetsjenië is niet in zicht. Rusland ondervindt veel hinder van de opstand waarin het land nog enige tijd is verwikkeld.

De banden met Peking worden steeds nauwer, de spanningen met Washington stijgen. Iedere poging van de nieuwe Amerikaanse regering om het National Missile Defence Programme nieuw leven in te blazen, stuit op keiharde tegenstand van het Kremlin.

In de gaten houden:

Vladimir Poetin versus de oligarchen. Het Kremlin neemt maatregelen tegen het gasmonopolie, de elektriciteitssector en het ministerie van Spoorwegen.

SLOWAKIJE

BBP: 15,1 miljard dollar

BBP per hoofd: 4660 dollar

Aantal inwoners: 5,41 miljoen

Groei BBP: 2,6%

Inflatie: 8,7%

Te verwachten zijn voortdurende wrijvingen over het tempo en de richting van de economische hervormingen, zeker nu het werkloosheidscijfer in de buurt van de 20% blijft.

Ondanks spanningen binnen de regerende coalitie blijft de regering zitten tot de verkiezingen van september 2002.

Hoewel de groei sterker is, houden een dalend reëel inkomen, hoge werkloosheid en bezuinigingen op overheidsuitgaven de binnenlandse vraag zwak.

In de gaten houden:

In het oog springende privatiseringen, vooral in de banksector. De regering wil de verkoop van ‘s lands grootste bank, Sporitelna, vóór juni afronden.

TSJECHIË

BBP: 59,4 miljard dollar

BBP per hoofd: 5790 dollar

Aantal inwoners: 10,25 miljoen

Groei BBP: 3,0%

Inflatie: 5,1%

Het economisch herstel versnelt. Directe beleggingen vanuit het buitenland blijven sterk, waardoor de wisselkoersen onder opwaartse druk komen. Het tekort op de lopende rekening is groter geworden maar kan makkelijk in de hand gehouden worden door sterke beleggingen.

De gesprekken met de EU over toetreding vorderen, maar er blijft een aantal moeilijke onderwerpen bestaan.

Het herstel van de Sociaal Democratische Partij in de opiniepeilingen zet zich voort, en de partij zou aan de macht moeten blijven tot de volgende verkiezingen, in 2002. Een afspraak met de oppositie zou moeten standhouden, ervan uitgaand dat moties van wantrouwen in het parlement uitblijven.

In de gaten houden:

De kernreactor in Temelin. De Tsjechen zijn vast van plan om deze reactor in 2001 in gebruik te nemen. De EU is tegen. Ook Duitsland is contra maar heeft – in tegenstelling tot Oostenrijk – niet gedreigd in verband daarmee een veto uit te spreken over de Tsjechische toetreding tot de EU.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content