Cédric

Een jonge kok brengt de oude feestkeuken.

Voor liefhebbers van de rijke, traditionele Franse feestkeuken – en die zijn er in Knokke meer dan elders – is er restaurant Cédric. Het eethuis bevindt zich op het gelijkvloers van een flatgebouw aan de Koningslaan, een straat die evenwijdig loopt met de Knokse Lippenslaan. Vanop het terras aan de straatkant en vanuit de door glas omgeven eetzaal ziet u over de daken van de auto’s heen een streepje grijsblauwe zee. Kijkt u de andere kant op, dan ziet u via een opening kok Cédric Poncelet aan het werk.

De jongeman komt uit de buurt van Verviers, kreeg een opleiding in de zaal van eersteklasrestaurants zoals Villa Lorraine (Brussel) en Le Trèfle à Quatre (Genval), was assistant-manager van het vermaarde eethuis Le Gavroche te Londen, wijnkeldermeester in Windows ( Hilton, Park Lane, Londen), restaurant-manager van Les Champs-Elysées op Cyprus en onder Pierre Fonteyne manager van bar-restaurant The Griffin’s aan het Knokse Oosthoekplein.

Cédric Poncelet opende drie jaar geleden zijn eigen restaurant en engageerde een kok. Toen die na vijf maanden verdween, nam Cédric de plaats aan het fornuis in. Vanaf de eerste dag was hij chef-kok! Zijn repertoire groeide gestaag en bestaat vooral uit klassiek getinte bereidingen. Het succes van het restaurant toont dat er ook nu nog een uitgebreid publiek is voor de klassieke, Franse feestkeuken.

Wij kwamen tijdens de week rond het lunchuur, werden vriendelijk onthaald door een hulpvaardige zaalmeester en kregen een plaatsje aan het raam. Cédric kwam zelf aan onze tafel om de spijskaart en de suggesties voor te stellen. Specialiteiten zijn: ravioli van kreeft en groenten met kreeftensaus en truffels (18 euro), aardappel met handgepelde garnalen en een champagne- en kreeftensaus (20 euro), tarbotmoot met gestoofd witloof en goudbruin gebakken aardappel (35 euro) en krokante kalfszwezeriken met gebakken asperges en truffelcoulis (27 euro). De wijnkaart vermeldt vooral Franse flessen en kwam tot stand in samenspraak met Patrick Branellec, die zijn wijnhandel Les Vins Personnalisés aan de overkant van de straat houdt.

Wij kregen welkomsthapjes, onder meer gebakken, uitlopende eendenlever en gegratineerde rivierkreeft in boterroom. Als voorgerecht was er enerzijds carpaccio van versneden rauwe langoustines, gekruid met zwarte peper en limoen en gegarneerd met een royale lepel kaviaar (25 euro) en anderzijds met zorg gebakken langoustines van onberispelijke versheid, gegratineerd in een nostalgisch lekkere saus van witte wijn, boter, room en een vleug cayennepeper (23 euro). Het glas werd gevuld met een pinot grigio, St. Antino, 2001, een uiterst correcte Italiaanse wijn (31 euro). Hoofdgerechten waren: het delicate vlees van Mechelse koekoek, op het bord gebracht met champignons, zwaar gekarameliseerd witloof en een rijke room- en fondsaus met morieljes (20 euro) en kabeljauw – helaas te ver gegaard en daardoor te droog – met suikerzoet geglaceerde wortels, krokante asperges, flauwe kasteelaardappelen, champagneroomsaus en truffelcoulis (23 euro). Deze weelderig besausde maaltijd werd afgesloten met een voorbeeldige crème brûlée (koud en zacht van binnen, warm en krokant van buiten) (7,50 euro).

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content