Carl Peeters (54): ‘Er mag ook gevierd worden’

In november 2010 meldde Barco dat zijn financieel directeur Dirk De Man werd vervangen door Carl Peeters, een veteraan die aan het einde van de jaren tachtig vanuit Agfa Gevaert naar de grafische divisie van Barco overstapte. Peeters was in 2000 al financieel directeur van het ongelukkig verzelfstandigde BarcoNet. Peeters keerde terug naar Barco als baas van de controlekamerdivisie en leidde uiteindelijk onder CEO Eric Van Zele zowat de helft van de groep.

Barco groeide in de eerste jaarhelft met 35 procent. Wat doet een financieel directeur dan?

CARL PEETERS. “Je moet er vooral over waken dat de groei vol te houden is. Groei is mooi, maar je moet tegelijk aan efficiëntie winnen. Als je kosten even sterk stijgen, verbeter je nooit je prestaties. Groei betekent ook dat je meer cash nodig hebt. Je behoefte aan werkkapitaal stijgt, er kruipt meer geld in voorraden en debiteurenrekeningen. Je moet een juist evenwicht vinden.

“Ik ben heel veel bezig met de opvolging van de performantie. Dat drijft de aandeelhouderswaarde. Ik hou de vinger aan de pols bij de bedrijfstakken. Opvolgen van operationele kosten, cash, werkkapitaal… Voorts moet ik aandeelhouders en analisten helpen begrijpen waar we als bedrijf naartoe gaan en wat we presteren. Ten derde kijk ik met de groepsdirectie naar de lange termijn. Hoe het bedrijf doen groeien, middelen aantrekken, acquisities doen? Tot slot moet ik de risico’s onderkennen en beperken. Zonder negatief te willen zijn, moet je toegeven dat de wereld confuus en risicovol is.”

Hoe was uw relatie met de banken in deze tijden van kredietschaarste?

PEETERS. “De voorbije maand zou onze club deal (een krediet van een bankensyndicaat) zijn vervallen, maar we hebben die herfinanciering kunnen vervroegen en veel betere condities voor kosten en rente gekregen. We hebben nu een lening van de Europese Investeringsbank en individuele bilaterale lijnen met een aantal banken. Samen 115 miljoen aan gegarandeerde kredietmogelijkheden tegen lagere kosten. Daar ben ik heel tevreden over.”

Enkele maanden voor uw promotie trok u naar Californië voor het Stanford Executive Program. Carrièreplanning?

PEETERS. “Dat moet je echt los zien van die benoeming. Barco geeft zijn mensen de kans om intellectueel bij te tanken. In Stanford kan je je referentiekader herbronnen. Je krijgt er een internationale manier van denken mee. Je bouwt je competenties op. In deze gemondialiseerde wereld zijn zowel Barco als jijzelf daarbij gebaat.”

Barco klaagde altijd over de lage dollar. Nu profiteerde u van een dollarstijging met 17 procent sinds mei. Aan het aandeel was dat niet te zien.

PEETERS. “De dollar daalt weer wat. Het is heel moeilijk voorspelbaar. Vraag bij de banken naar hun prognoses voor 2012 en je hoort het hele gamma. Belangrijk is dat we nu meer inkomsten in dollar kunnen afzetten tegen kosten in dollar. We zijn veel minder gevoelig.”

Zegt 26 oktober 2011 u iets?

PEETERS. “Ons contract voor meer dan 3000 projectoren bij Cinepolis in Mexico. Dat zijn momenten waar je je aan optrekt. Net zoals het Cinemark-contract, dat is het eerste reuzencontract voor projectoren uit 2010, een grote deal in de gezondheidszorg of de afsluiting van een goed krediet. Af en toe heb je zo’n positief momentum nodig. Dat mag gerust gevierd worden.”

B.L.

“Zonder negatief te willen zijn, moet je toe- geven dat de wereld confuus en risicovol is”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content