Campingkeuken

De Deense horecaondernemer Nikolaj Kovdal richtte in 2007 Fiskebar op als een trendy en goedkope wijn- en visbistro. Hij heeft ook andere grootstedelijke horeca-initiatieven op zijn naam, zoals Østerbar, Gå Nord en Bar Noord. Samen met Sen Kulanthaivelu opende hij in maart het restaurant Fiskeskur (vissershutje). Het openluchtrestaurant is te vinden in het oude douanegebouw op de Kattendijkdok-Oostkaai in Antwerpen. Het is omringd door bouwvallige depots, waarin enkele zomercafé’s zijn ondergebracht. De lang zo desolate plek aan het water gaat een hete zomer tegemoet.

Het concept van Fiskeskur is gebaseerd op een vakantiegevoel rond een openluchtkeuken. Een kok bereidt vis, schaal- en schelpdieren van verantwoorde dagvangst en lokale oogst van bioboeren boven houtskool. Het zijn eenvoudige, brute hapjes om te delen bij een glas zelf gebrouwen pruimenwijn of kombucha.

Nikolaj Kovdal heeft heel wat plannen met Fiskeskur. Om het voedselafval te beperken wil hij experimenteren met pekel- en fermentatietechnieken. Reserveren kan niet, maar er zijn 200 zitplaatsen. Wij bestelden eten en drinken aan de bar en namen buiten plaats op een houten bank. Als starter was er rillette van gegrilde makreel. Die was snel en grof geprakt met de vork en gemengd met jonge ui en wortels (7 euro). Roze garnalen waren gekookt en vers en kwamen met een cocktailsausje met gerookte piment (8 euro). Er was een kommetje met mosseltjes met venkel en Seefbier (11,50 euro). De kleine mosseltjes waren veelal verschrompeld en bij gebrek aan kruiden smakeloos. Het kookvocht deed denken aan afwaswater. En omdat een schaaltje voor de lege schelpen uitbleef, kwamen die op de kale tafel. Vijf gamba’s ‘on fire’ waren vers, in hun schaal op de grill bereid en kwamen op een bed van rauwkost met pikante dressing en mayonaise (18 euro). Een halve zeebrasem lag met wat grof gesneden groenten van de grill in een ijzeren pannetje (16 euro). Het gerecht was niet verfijnd en dat kon ook worden gezegd van de gegrilde groenten (8 euro).

Wij omarmen de horeca-initiatieven van Nikolaj Kovdal, maar we vinden het spijtig dat hij zich niet meer kritisch opstelt ten aanzien van de kwaliteit. De bereidingen en de presentatie in Fiskeskur schoten tekort en de porties waren zuinig.

Fiskeskur **

Kattendijkdok-Oostkaai 20b

2000 Antwerpen

Elke dag open van 17 tot 23 uur

Ook geschikt voor grotere groepen

Kader: oud douanegebouw met terras aan het water

Onthaal en bediening: geen onthaal, losse bediening

Keuken: campingkoken boven de barbecue

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content