CAMPING CHIC

Een stuk vlees roosteren bij een kampvuur, in de open natuur leven en de nacht doorbrengen in een tent: het klinkt romantisch, maar in de praktijk valt het gebrek aan comfort vaak tegen. Al kan het ook anders. Een van de trends in de reiswereld is ‘glamping’, milieuvriendelijk kamperen met een glamoureus kantje. y

Iedere kampeerder kent wel een paar horrorverhalen. Klamme matrassen, hardnekkige insecten, ongedierte, luidruchtige buren – wie heeft nog geen last gehad van dronken Nederlanders? -, een rukwind die de tent-haringen wegblaast en/of voedsel van dubieus niveau, bronnen van ongemak genoeg. Voor veel reizigers zijn ze ruim voldoende om het kamperen definitief op te geven, maar misschien is dat voorbarig. Sinds kort is glamping – een samentrekking van glamour en camping – namelijk dé trend in de reiswereld: kamperen met een vleugje glamour én met ecologisch bewustzijn. Kampeerders wagen zich bij glamping midden in de natuur, genieten van een behoorlijk weergaloos uitzicht, maar laten weinig of geen sporen na en geven tegelijkertijd geen gram toe op het vlak van luxe.

Concreet betekent dat: wollen dekens in plaats van muffe nylon slaapzakken, een comfortabele nomandenyurt in plaats van een krappe tent, Perzische tapijten in plaats van een hobbelige ondergrond en een fris privétoilet in plaats van een amper onderhouden camping-wc.

Out of Africa

Terwijl het voorbije jaar overal ter wereld glampingsites als paddenstoelen uit de grond schoten, ligt de oorsprong van het fenomeen volgens sommigen in Afrika, waar bij safari’s wel vaker luxueuze tenten worden gebruikt. Het kreeg volgens diezelfde kenners een verlengstuk bij Britse muziekfestivals, waar bepaalde bezoekers de buik vol hadden van doornatte tenten en ongewilde modderbaden. In ieder geval, de aantrekkingskracht van glamping neemt toe. Onder meer omdat er een ecologische kant aan vastzit. Glamping houdt immers ook in dat de luxueuze verblijven in een mum van tijd weer kunnen worden opgedoekt, zonder een spoor na te laten. Het is een low impact manier van reizen – ook omdat glamping door zijn exclusieve karakter en navenante prijzen geen massale toeristenstroom op gang brengt.

Toch wordt het door echte ecologische kampeerders met dedain bekeken, omdat kamperen en luxe volgens hen niet verenigbaar zijn en omdat het toont hoezeer de westerse mens vervreemd is van de natuur.

10x glamping

Omdat het aanbod aan glampingresorts intussen groot is, maakten wij voor u een selectie van tien resorts.

Te beginnen met EcoCamp Patagonia, een camping in het nationaal park Torres del Paine met enkele koepeltenten die uitkijken op de omliggende bergpieken en gletsjers. Hier wordt de ecologische impact – in navolging van de Kawesqar, de oorspronkelijke nomaden in dit gebied – zo klein mogelijk gehouden. Sinds vorig jaar heeft het resort speciale suites met extra comfort, inclusief privébadkamer en kookmogelijkheid, en een fraai ingerichte tent waar de gasten gezamenlijk kunnen dineren.

Nog meer exotiek is er te vinden in Goa (India), waar drie luxetenten te boeken zijn met aan de voorzijde uitzicht op het strand en de zee en achteraan een steiger die uitgeeft op een zoutkreek. De exclusieve tenten hebben toiletten, douches, warm water en een conciërge die voor het onderhoud zorgt.

Liefhebbers van de wilde natuur komen aan hun trekken in Clayoquot Wilderness Resort, gelegen aan een meer tussen de majestueuze bergtoppen van British Columbia in Canada, waar men kan kajakken, mountainbiken of walvissen spotten… Het resort heeft twintig privétenten – onder meer negen gezinstenten – die zijn uitgerust met antieke meubelen, olielampen, zachte tapijten en een houtkachel.

Op naar Hoopoe

Dichter bij huis is er het Hoopoe Yurt Hotel, dat in een gebied van 3 hectaren ligt met olijfbomen en kurkbomen, en met uitzicht op de Grazalemabergen in Andalusië. Het milieuvriendelijke hotel heeft vijf soorten luxueuze nomandententen die in Mongoolse stijl zijn ingericht. Het kamp werkt met zonne-energie en de yurts hebben privébadkamers en een ecologisch toilet.

In dezelfde stijl is er tussen de bergen van centraal Portugal, op één uur van Coimbra, het Yurt Holiday Portugal, een camping met Mongoolse yurts, gelegen in een gebied dat door olijfbomen, wijngaarden en fruitbomen wordt omgeven. De camping werkt op zonne-energie en is een uitgelezen uitvalsbasis voor bergwandelingen, riviertochten en een verblijf midden in de natuur.

Knus in een boshut

Ook in onze buurlanden zijn er ecochique verblijfplaatsen. Zo heeft Groot-Brittannië een mooi aanbod, met onder meer Jollydays in Yorkshire. Hier kan je dicht bij de natuur leven in luxueuze tenten vlakbij de Howardian Hills en het North York Moors National Park.

Er is ook Cornish Tipi Holidays, een resort in Cornwall met 40 tipi’s in katoen, uitgerust met Turkse tapijten, een kachel en een keuken. De luxe hier is beperkt, want er is geen elektriciteit.

Ook de moeite waard zijn de diverse glampingsites in Frankrijk, met twee comfortabele yurts nabij Voix du Ruisseau in de Languedoc-Roussillon, waar je in alle beslotenheid kan genieten van het nationale park.

Ook in Nederland is glamping mogelijk, en hoe: bij Camping Raft kan je slapen op het water, dobberend op een kampeervlot met een hut van 12,5 vierkante meter. De vlotten zijn te vinden op afgelegen natuurplekken, zodat bezoekers kunnen genieten van rust en stilte. Bij die locaties zijn er drie in Nederland, één in Zweden en één in België ( Maascentrum De Wissen in Limburg). Alleen het glamourgehalte is hier iets verder te zoeken: het sanitair bevindt zich bijvoorbeeld niet in de kampeervlotten zelf.

Hetzelfde kan gezegd van Kolarbyn in Zweden, dat wordt aangeprezen als ‘s lands primitiefste hotel en vorig jaar de Tourist Entrepreneur of the Year-award won. Je slaapt in een kleine boshut, op een hard bed met een schapenvel en een slaapzak. Er is mogelijkheid tot eland-, lynx- en wolfsafari en er bevindt zich een drijvende sauna op een meer. Geen grote luxe, maar wel back to nature in stijl. (T)

Door Dominique Soenens

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content