Cai Guo-Qiang

Cai Guo-Qiang, tot en met zondag 1 juni, alle dagen (behalve op maandag) van 10.00 uur tot 18.00 uur in het S.M.A.K., Citadelpark, Gent.

Info: tel. 09 221 17 03 www.smak.be

Tussen de Documenta van Jan Hoet en die van Cathérine David, respectievelijk de voorlaatste en laatste Documenta’s van vorige eeuw, was geen grotere discrepantie denkbaar. Het fun-aspect van Hoets compilatie stond in schril contrast met het sociaal betrokken serieux van David. Hoet zorgt geregeld voor entertainment of speelse controverse.

Met de tentoonstelling van Cai Guo-Qiang krijgt het S.M.A.K. de allure aangemeten van pretpark. Vergeet voor een keer de Efteling of Plopsaland en troon de kinderen mee naar het museum. Op het gelijkvloers kunnen ze met een roeibootje door een aantal zalen van het S.M.A.K. varen. Op de eerste verdieping staat een heuse roetsjbaan opgesteld. Zowel de kleine bootjes op het gelijkvloers als het roze wagentje van de achtbaan zijn bestemd voor lichtgewichten of kinderen.

Heeft Cai ook iets te vertellen? Op papier klinkt het heel mooi: “Cais werken zijn doorspekt met referenties aan de geschiedenis, specifieke locaties of gebeurtenissen en het gedachtegoed van de hedendaagse kunst.” Het is een boutade die op elke hedendaagse kunstenaar van toepassing kan zijn. Maar ze wordt wel mooi geïllustreerd. Tijdens de rit op de Rollercoaster is het de bedoeling dat de inzittenden van het wagentje geconfronteerd worden met een fresco van enkele iconen van onze nationale kunstgeschiedenis: het Lam Gods, Magritte, Marcel Broodthaers, Panamarenko en Ensor. Tijdens de boottocht gaat de bezoeker een dialoog aan met artefacten uit Cais verleden: een aquarium met vissen, een zak met slangen, beeltenissen van Mao en een raket met communistische vlaggen (symbool voor de ‘grote sprong voorwaarts’?).

Cai is weliswaar bekend voor zijn explosieperformances. Het resultaat van zijn ‘schriftuur met explosieven’ is overigens te zien in de inkomhall van het S.M.A.K., waar verbrande contouren op de muur de fysionomie van Jan Hoet verraden. Voor Cai staat de lichtflits en de ontstane rook voor de herinnering. De ruimte waarin alles gebeurt, symboliseert het heden en de onmiddellijke ervaring die aan de herinnering ten grondslag ligt.

Het vuur is ook een metafoor voor energie afkomstig van de natuur. Dit zijn de bedenkingen die u kunt maken terwijl uw kroost bootje vaart. Het museum als funhouse? Moet kunnen!

Piet Goethals n

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content