Zijn naam wijst op een band met de culturele sfeer, ook het kader past daar uitstekend bij. Toch wordt Café Théâtre, dat dateert van 1824 en gelegen is aan de Schouwburgstraat in Gent, bezocht door een gevarieerd publiek, van zakenlui tot bejaarde dames en families met kinderen. Amper een maand geleden opende de brasserie haar deuren en het is alsof ze er altijd is geweest. Een decennium lang stond het pand leeg, voor kort kreeg Luc Van...

Zijn naam wijst op een band met de culturele sfeer, ook het kader past daar uitstekend bij. Toch wordt Café Théâtre, dat dateert van 1824 en gelegen is aan de Schouwburgstraat in Gent, bezocht door een gevarieerd publiek, van zakenlui tot bejaarde dames en families met kinderen. Amper een maand geleden opende de brasserie haar deuren en het is alsof ze er altijd is geweest. Een decennium lang stond het pand leeg, voor kort kreeg Luc Van Oostende, gedelegeerd bestuurder van D&M, de toestemming van de Vlaamse Opera om het monumentale pand zo'n twintig jaar uit te baten. In ruil investeerde het bedrijf dertig miljoen frank in een radicale verbouwing. Het resultaat mag gezien worden. Café Théâtre werd een kosmopolitsche brasserie van niveau met een ontspannen sfeer. De bovenverdieping is een soort gaanderij vanwaar het gebeuren op het gelijkvloers kan worden gevolgd, de eetzaal is tijdloos ingericht op basis van klassieke materialen, tropisch hout en speciale verftechnieken. Wie na de maaltijd wil genieten van een opera, kan rechtstreeks naar het gebouw vanuit de brasserie.Voor Luc Van Oostende zijn het niet de eerste stappen in deze wereld. Hij kreeg een kwaliteitsopleiding in Lausanne en aan de Amerikaanse Cornell University en stond aan de basis van Le Pain et Le Vin en Le Pain Quotidien. Ook was hij manager van het Gentse Pakhuis. Chef-kok is de Fransman Eric Graillot, die ook nog voor het Pakhuis heeft gewerkt. Zijn spijskaart bestaat uit klassiekers uit de Belgische keuken aangevuld met internationale specialiteiten uit Japan, Italië, Thailand en Griekenland. Onze borden waren gevuld met ganzenlever uit terrine die smelt op de tong met chutney van peren (590 frank), huisgemaakte garnaalkroketten waaraan nog gesleuteld moest worden (325 frank), yakitori of Japanse spiesjes met gemarineerd, mals kippenvlees en een salade met shiitake, soja en sesam (320 frank) en zeebrasem van de grill, op Creoolse wijze onder repen bananenblad gepresenteerd met vulling van steranijs en rode peper en opgediend met een mengeling van rijst en exotische vruchten (850 frank). Het glas werd gevuld met een Côte du Lanquedoc, domaine De St. Hilaire '95, een intense cabernet sauvignon, met, zoals het hoort, een vleugje cederhout en gekonfijt fruit in het bouquet (950 frank). Bij de koffie snoepten wij van in huis gebakken macarons (300 frank). PIETER VAN DOVEREN