CABRERA-BELLO VERRAST IN DUBAI

De Omega Dubai Desert Classic , het laatste toernooi in de Desert Swing , is gewonnen door Rafael Cabrera-Bello. Toch wel een verrassing, want de Spanjaard had tot nu toe alleen de Oostenrijkse Open van 2009 gewonnen. Maar bij het begin van de laatste ronde in Dubai liet hij geen twijfel bestaan over zijn ambities. Hoewel de Engelsman Lee Westwood het klassement aanvoerde, begon de Spanjaard aan die ronde met een eagle op de tweede hole.

Ook deze keer stond er een strakke wind, maar het belette Cabrera-Bello niet om een kaart van 68 zonder bogey in te dienen. Daarna telde de Spanjaard zijn tegenstanders uit met een birdie op de zeventiende hole. Westwood en de Schot Stephen Gallacher stonden op dat moment op gelijke hoogte, maar misten hun putt op de achttiende hole en meteen ook de play-off. Voor Westwood was het al de derde keer dat hij tweede werd in Dubai, maar het was toch een vruchtbare namiddag voor de Engelsman: zijn prestatie volstond om door te schuiven naar de tweede plaats in de wereld, na zijn landgenoot Luke Donald, maar voor de Ier Rory McIlroy.

Cabrera-Bello, die de eerste dag 63 had geslagen (negen birdies op elf holes) was niet de eerste Spanjaard op de erelijst in Dubai: Miguel Angel Jiménez was de beste in 2010 en Alvaro Quiros won het toernooi in 2011. “Zondag had ik een goede uitgangspositie, maar tegenover al die topspelers – ik denk aan Lee maar ook Rory en Martin Kaymer – moest ik absoluut kalm zien te blijven en mocht ik geen fouten maken. In mijn hoofd liep ik het lijstje af met tips voor als je onder druk speelt, en het werkte. Het was ook de eerste keer dat ik zo sterk aan een toernooi begon, en het duurde toch wel even vooraleer ik dat echt besefte. Dat maakte het nog moeilijker om geconcentreerd te blijven. Maar de beloning is groot. Je kan je niet voorstellen hoe het voelt om te zien hoe ze mijn naam graveren in de trofee die Seve Ballesteros en Jose Maria Olazabal in 1992 en 1998 hebben gewonnen. Ik weet zeker dat ik nu de confrontatie met heel wat spelers aankan. Ik sta nu in de top zestig van de wereld, en dat opent de deur van grote toernooien die telkens opnieuw een test zullen zijn voor mij.”

Rafael Cabrera-Bello werd op de Canarische Eilanden geboren op een boogscheut van een golfbaan. Hij was pas zes toen hij in zijn tuin al leerde golfen en werd van zijn zevende tot zijn achttiende Spaans kampioen in alle jeugdcategorieën. Hij presteerde zeer goed op school maar stopte zes jaar geleden op de businessschool toen hij een wedstrijd in de Challenge Tour won en zich in 2008 kwalificeerde voor de grote Tour. Zijn zus Emma speelt ook in het Europese circuit.

JOHN BAETE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content