Bundesbank wraakt De Grauwe

De president van de Bundesbank haalt zwaar uit naar Paul De Grauwe als kandidaat-ECB-directeur. De Grauwe repliceert.

Paul De Grauwe wil lid worden van het directiecomité van de Europese Centrale Bank (ECB). Ik heb nochtans artikelen van hem gelezen waarin hij zich duidelijk uitspreekt tégen de Europese Monetaire Unie. Ik zie dus echt niet in waarom hij directeur wil worden. Sorry.” Dat verklaarde Ernst Welteke, president van de Duitse Bundesbank en vanuit die functie ook lid van de raad van bestuur van de ECB, onlangs aan de Financial Times. Zoals bekend zag Paul De Grauwe zich enkele weken geleden nipt gepasseerd door de Griek Lucas Papademos voor de opvolging van Christian Noyer als vice-president van de ECB.

De Leuvense hoogleraar en VLD-senator verklaarde al dat hij ook kandidaat is om Sirrka Hämäläinen op te volgen wanneer de Finse in de lente van volgend jaar haar directeurszitje binnen de ECB moet vrijmaken. Ziet De Grauwe de uitlatingen van Welteke als een de facto veto vanwege de Bundesbank? Paul De Grauwe: “Ik vind de uitlatingen van Ernst Welteke op z’n minst intellectueel oneerlijk. Ik heb me nooit uitgesproken tegen de Economische & Monetaire Unie en de euro. Ik heb er wel diverse keren op een onderbouwde manier op gewezen dat er aan heel de operatie ook risico’s en kosten vastzitten. Mag dat ook al niet meer? Ik weet trouwens pertinent dat men binnen de Duitse regering zeker niet op dezelfde golflengte als Welteke zit.”

Toch beseft De Grauwe dat zijn kansen om Hämäläinen op te volgen nu erg klein geworden zijn. In kringen van de ECB, de Bundesbank, de Banque de France en onze eigen Nationale Bank valt te horen dat het vrijkomende zitje meer dan waarschijnlijk naar Gertrude Tumpel-Gugerell zal gaan, op dit moment vice-gouverneur van de Oesterreichische Nationalbank. De nu vijftigjarige Tumpell-Gugerell werkt al ruim twintig jaar bij de Oostenrijkse centrale bank. Ze geniet een reputatie van oerdegelijke saaiheid. En zoals De Grauwe zelf argumenteert (zie blz. 34), kom je daarmee heel ver in centraal bankiersland.

J.V.O.[{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content