BULL OP KOP

Na zijn studie begon Eric Pradier (41 j.) onmiddellijk te werken bij Bull, waar hij sindsdien heel wat functies heeft bekleed in verschillende filialen van de groep. Sinds kort is hij directeur-generaal van Bull Benelux.

Eric Pradier werd in Frankrijk geboren onder het sterrenbeeld van de stier – een voorteken? Zijn studie van ingenieur informatica vatte hij destijds niet met zeer veel enthousiasme aan: “In die tijd liepen slechts weinig mensen warm voor dat vak,” vertelt hij. “Ik ben er eerder toevallig ingeduikeld via een aantal voorafgaande opleidingen.” Met zijn diploma op zak kan hij meteen van start gaan bij Bull in Parijs waar hij projectleider informatica wordt, meer bepaald belast met interne projecten. Geleidelijk gaat hij zich meer toeleggen op de dienstverlening aan de klanten, de marketing en nieuwe activiteiten, die hem ertoe brengen contact op te nemen met verschillende dochtermaatschappijen in Europa (België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, enzovoort).

Dankzij zijn verantwoordelijkheid voor de invoering van nieuwe technologieën – onder meer kunstmatige intelligentie – kan hij mettertijd de bocht nemen naar dienstverleningsactiviteiten met toegevoegde waarde. In 1986 belandt hij zo in de directie ‘klantenservice’, waar hij de leiding neemt over de afdeling ‘geavanceerde diensten en technieken’. Maar aan het begin van 1992 doemt er een nieuw vraagteken op in zijn brein: “Ik werkte al tien jaar in de onderneming zonder ooit contact te hebben gehad met de klanten,” geeft hij toe. “Ik was een high-flyer, een strateeg. Een degelijke terreinervaring miste ik geweldig.” Hij trok naar Scandinavië, waar hij directeur werd van de klantendienst Bull Noord-Europa. “Een boeiende ervaring, zowel professioneel als op familiaal vlak.” Pradier is vader van drie kinderen die zijn passie en trots voor zijn vrouw met wie hij twintig jaar geleden trouwde niet onder stoelen of banken steekt. “Ik leerde er de Scandinavische zin voor dialoog, consensus en efficiënt management kennen, en het belang geëvalueerd te worden door collega’s eerder dan door bazen.”

Teruggekeerd naar Frankrijk na wat hij zijn ‘Scandinavische therapie’ noemt, duikt Pradier opnieuw onder in de bruisende Franse hoofdstad – waar hij wijselijk geen appartement huurt – om de leiding te nemen over de afdelingen marketing en commerciële ontwikkeling van Bull Europe. “Opnieuw in een staffunctie…,” commentarieert hij. Van mei 1996 tot februari 1998 werkt hij op wereldniveau aan het hoofd van de afdeling ‘personal transaction systems’, het departement dat gespecialiseerd is in chipkaarten en vooruitstrevende toepassingen. De voorlopig laatste etappe in de carrière van de jonge veertiger is de algemene directie van Bull Benelux.

“Het is de eerste keer dat ik de algemene verantwoordelijkheid krijg over een heel grondgebied,” zegt hij, meteen toegevend dat die nieuwigheid hem wel ligt. Zijn taak omvat trouwens tal van ambitieuze projecten: onder meer de voorsprong behouden die Bull heeft op het vlak van elektronische betalingen door nog meer het accent te leggen op de techniek. En op de achtergrond daarvan een bemoedigende vaststelling: “Bull Benelux zit in een fantastische successpiraal vermits we in 1997 een groei kenden van 20%.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content