BUITENLANDSE BETREKKINGEN

Het Noord-Brabantse luxebordeel Sauna Diana draait voor meer dan de helft van zijn omzet op Belgische klanten. Die zijn vooral afkomstig uit het Antwerpse zakenmilieu.

Noord-Brabander Mark Siemons heeft geen louche look. Deze bordeeluitbater uit Zundert heeft eerder het ontwapenende uiterlijk van een sociaal werker – en zo ziet hij zichzelf ook: “Ik beschouw me niet als een souteneur,” zegt Siemons, die samen met broer JanSauna Diana in het Nederlandse Zundert leidt. “Ik verstrek logistieke faciliteiten van hoge kwaliteit aan zelfstandige onderneemsters die zichzelf prostitueren.”

Sauna Diana, 500 meter van de grens met Meer (Antwerpen), draait voor meer dan de helft van zijn omzet op Belgische klanten, die vooral afkomstig zijn uit het Antwerpse zakenmilieu. De reden? Een bekend lobbyist uit het Antwerpse, die om begrijpelijke redenen anoniem wil blijven, beweert dat het Nederlandse bordeel in vergelijking met Belgische clubs veel zakelijker wordt gerund: “Je hebt nooit gezeur en je weet op voorhand hoeveel je moet betalen voor welke activiteiten”.

De prijzen? Elk betaalt bij de inkom 700 frank, waarvoor hij recht heeft op consumpties in de stemmige bar, terwijl hij – vrouwen zijn er niet toegelaten – zijn keuze maakt. Er zijn tien tot vijftien meisjes, waarvan de helft Vlaamse schonen. De huur van één van de negen nette kamers, inclusief de daad (condoom verplicht), kost 3900 frank. Een kamer met bubbelbad kost 7200 frank voor anderhalf uur. Desgewenst kan men samen gebruik maken van het luxueuze zwembad (3400 frank extra) of, jawel, een sauna nemen (2950 frank).

Slechts na lang aandringen wil Siemons kwijt dat de meeste klanten toch zo’n 8000 frank achterlaten. Als je weet dat Sauna Diana dagelijks meestal zo’n twintig tot dertig klanten ontvangt, de zaak zes dagen in de week open is en de zelfstandige prostituees zelf de helft van de verkoop krijgen, leert een snelle berekening dat de omzet minstens 20 miljoen Belgische frank bedraagt. Siemons blijft liever discreet over cijfers van zijn bedrijf Jamaru (“met een omzet tussen 1 en 2 miljoen gulden”). De Kamer van Koophandel van Breda kan ons daarover geen uitsluitsel geven, aangezien de boekhouding niet openbaar is.

De fiscus is wél op de hoogte van de juiste omzet. “Wij zijn immers het enige prostitutiebedrijf dat 18,5% BTW betaalt,” zegt Siemons, die als jurist afstudeerde aan de Katholieke Universiteit Brabant. “Door de letter van de wet toe te passen, kan ons type van onderneming – in mei al twintig jaar – blijven bestaan en zich ver van criminele circuits houden. We doen geen cent in het zwart. Dat zou trouwens moeilijk zijn, gezien minimum 80% van de klanten met een credit card betaalt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content