Buigen zonder barsten

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Van de westerse oliebedrijven biedt Total het beste weerstand tegen de lagere olieprijzen.

Ook de resultaten van Total ontsnappen niet aan de crash van de olieprijs. Toch valt de schade mee. In het vierde kwartaal zakte de aangepaste nettowinst van de Franse oliemajor met 26 procent, terwijl de olieprijs met 38 procent daalde tegenover dezelfde periode in 2014. Over heel 2015 ging de aangepaste nettowinst van Total met 18 procent naar beneden, terwijl de gemiddelde olieprijs 47 procent verloor.

Total scoort daarmee bijzonder goed in vergelijking met zijn sectorgenoten. De weerbaarheid van het bedrijf is te danken aan verscheidene factoren. Zo plukt het eindelijk de vruchten van zijn investeringsbeleid van de voorbije jaren. Total baseerde zijn strategie lange tijd op een olieprijs van minstens 100 dollar per vat en pompte miljarden in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit. Door de opstart van negen nieuwe projecten steeg zijn productie van fossiele brandstoffen vorig jaar met liefst 9,4 procent. Tot 2019 rekent Total op een productietoename met gemiddeld 5 procent per jaar.

Hogere prijzen

Total stopt zijn hoop op hogere olieprijzen nog niet in de koelkast. Het merkt op dat de wereldwijde olieproductie zonder nieuwe investeringen met 5 procent per jaar terugloopt. Tel daarbij de gedaalde productie in de Verenigde Staten en de lagere investeringen van de westerse oliebedrijven, en tegen 2020 moet voor 25 miljoen vaten per dag nieuwe capaciteit worden gevonden om aan de vraag te voldoen. Daarvan zijn 5 à 10 miljoen vaten nog niet ingevuld. Op korte termijn kampt de markt met overcapaciteit, al lijkt de pijngrens met prijzen van minder dan 30 dollar per vat ook binnen de OPEC bereikt.

Ook de hoge marges van de raffinageactiviteit milderen de impact van de olieschok op de resultaten. Grote spelers als Total die de hele productieketting beheren – van de ontginning tot de verkoop aan de pomp – kunnen hun resultaten gemakkelijker stabiel houden. De raffinageafdeling zag haar winst vorig jaar verdubbelen, waardoor ze meer winst boekte dan de exploratiedivisie. Daarbij moeten we wel opmerken dat die marges sinds het vierde kwartaal van vorig jaar onder druk staan. Als die trend doorzet, verliest Total – net zoals andere grote oliebedrijven – een belangrijke buffer tegen de lage olieprijzen.

Aantrekkelijk dividend

De vraag dringt zich op of Total ook in moeilijke jaren zijn aantrekkelijke dividend – goed voor een dividendrendement van ruim 6 procent – kan handhaven. Vorig jaar volstond de operationele kasstroom niet om zowel de investeringen als het dividend te financieren, waardoor Total moest lenen om het dividend uit te betalen. Toch lijkt het dividend niet in het gedrang te komen, omdat de groep fors snoeit in haar investeringsbudget en haar kosten. Ze bespaart ook cash door de aandeelhouders nog enige tijd de mogelijkheid te geven hun dividend in aandelen te laten uitbetalen, wat tot een beperkte verwatering leidt.

Koppel dat aantrekkelijke dividendrendement aan de lage waardering van het aandeel, en Total is een heel geschikt aandeel om in te spelen op een herstel van de olieprijs.

Danny Reweghs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content