Budgetvriendelijk aan de Oostkust

Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Appartementen, villa’s en gronden werden in 2012 fors duurder in Blankenberge. Toch blijft het de goedkoopste vastgoedmarkt van de Oostkust.

Een superjaar zou ik 2012 niet noemen, maar het was zeker niet slecht”, zegt Sven Vandergunst van Immo Blankenberge. De cijfers van de federale overheidsdienst Economie voor Blankenberge tonen dat de vastgoedmarkt er weinig last had van neerwaartse prijsdruk. De referentieprijs voor appartementen klom vorig jaar met 7 procent, tot 240.000 euro. “Voor dat bedrag koop je hier al een erg mooi appartement”, analyseert Vandergunst. “Ook in nieuwbouw. Aan de jachthaven is de residentie Sir James in aanbouw. Een duplexappartement van bijna 120 vierkante meter kost daar 240.000 euro, weliswaar zonder kosten. Dat is een appartement met een terras aan de voor- en de achterkant, en dus met zicht op de jachthaven.” Het aantal verkopen (457) van appartementen lag wel iets lager dan in 2011 (490). In echte topjaren, zoals 2006, schurkte het aantal transacties tegen de 600 aan.

Verassend is de prestatie van de villamarkt. In zowat heel Vlaanderen krijgt die klappen, maar niet in Blankenberge. In 2011 was er al een prijsstijging van 10 procent. Vorig jaar kwam daar nog eens 15 procent bij, wat leidt tot een referentieprijs van 475.000 euro. Het beperkte aantal villaverkopen (16 in 2012, 20 in 2011) noopt tot enige voorzichtigheid bij de interpretatie.

Ook bouwgrond werd het voorbije jaar fors duurder in Blankenberge: plus 19 procent, tot een mediaanprijs van 300 euro per vierkante meter. Op de bouwgrondmarkt was er met 31 verkopen overigens wel een relatief stevige activiteit.

De woningmarkt is de enige die wat teleurstelde. Het aantal transacties daalde van 114 naar 99, en de referentieprijs stabiliseerde op 230.000 euro.

Trage prijsevolutie

Ondanks de prijsstijgingen blijft Blankenberge een relatief goedkope kustgemeente, en zelfs de goedkoopste van de Oostkust. In tien jaar werden de appartementen een bescheiden 76 procent duurder. Alleen in De Panne (+67 procent) ligt het stijgingspercentage lager. “Er is een publiek voor goedkoop kustvastgoed”, zegt Sven Vandergunst. “En die mensen vinden zeker hun gading in Blankenberge. Je vindt hier al studio’s vanaf 70.000 euro. Voor investeerders is het hier interessant, want door de lage prijzen kunnen ze nog rendement halen.”

Vandergunst betwist dat kwaliteit en scherpe prijzen niet kunnen samengaan. “Het project Honfleur-Deauville zou in Knokke niet misstaan. Het wordt gebouwd in de typische Normandische stijl die je ook vaak in Knokke ziet.” Met prijzen vanaf 392.000 tot 650.000 euro, geldt het in het Blankenberge als een topproject. “Naar Blankenbergse normen is dat niet goedkoop, maar het is dan ook een toplocatie met zicht op het minigolf- en het tennisterrein en wat verderop de jachthaven.”

LAURENZ VERLEDENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content