BSU: hoe een mokerslag overleven

Eric Pompen Eric Pompen is redacteur van Moneytalk

Volgens Johnny Verkuringen tracht de concurrentie de Belgische Spaar-Unie te nekken. Dankzij een gerechtelijk akkoord klimt de Antwerpse Gazelle uit het dal.

Over mijn lijk,” briest Johnny Verkuringen, gedelegeerd bestuurder van de Belgische Spaar-Unie (BSU): “Ik val nog liever dood dan te moeten opgeven.” Het voortbestaan van het onafhankelijke makelaarskantoor uit Turnhout heeft lange tijd aan een zijden draadje gehangen. In maart 2005 verleende de rechtbank van koophandel een definitieve opschorting van betaling. Het gerechtelijk akkoord loopt tot het einde van het afbetalingsplan (1,1 miljoen euro) over 24 maanden. De juridische procedure tegen de Luxemburgse verzekeringsmaatschappij Nemian Life & Pensions, dochter van het Duitse Allianz-AGF, blijft lopen.

Twee jaar geleden barstte de bom. Nemian Life & Pensions, waarin BSU een groot deel van zijn Tak 23-beleggingen stak, raakte in technische en organisatorische moeilijkheden, en betaalde haar commissies niet langer uit. Het begin van een lange rechtsprocedure, opgestart door BSU, die het bedrijf van de tweevoudige Belgische kampioen rallycross mee de diepte introk. Verkuringen: “In totaal hebben we twee miljoen euro te goed, alleen aan wervingscommissies. En dan houden we nog geen rekening met het economische verlies.”

In 1999 richtte Verkuringen mee de Belgische Spaar-Unie op. Na jarenlang actief te zijn geweest in de verzekeringswereld, waagde de voormalige verkoopmanager van de verzekeringsmaatschappij Hamburg-Mannheimer de sprong naar zelfstandigheid. Verkuringen: “Als gevolg van de megafusies in de financiële sector verliest de gewone spaarder steeds meer zijn keuze. Alle groepen eisen immers dat je ook hun andere huisproducten koopt. Dat is voor ons het gat in de markt. Wij zijn niet gebonden aan de beleggingen, hypotheken en verzekeringen van één groep.”

De beursmalaise ten spijt, groeide BSU uit tot een groot makelaarskantoor met zo’n 120 medewerkers. Op vijf jaar tijd belegde het financiële bemiddelingskantoor het vermogen van 9203 vaste klanten – goed voor 260.904.619 euro – bij diverse instellingen. BSU maakte vooral gebruik van Tak 23. De voordelen van deze levensverzekeringen, gekoppeld aan een beleggingsfonds, waren nog niet bekend bij het grote publiek. Na verloop van tijd plaatste BSU ruim 80 % van haar producten bij Nemian Life & Pensions. Toen dit bedrijf in het slop raakte, dreigde de Kempense makelaar mee de boot in te gaan.

Verkuringen: “Je kunt je niet voorstellen welke juridische trucs er dan allemaal bovengehaald worden. Een voorbeeld? Nemian Life & Pensions liet op eenzijdig verzoekschrift al onze gelden blokkeren. Zonder problemen betaalt ze dan achteraf de (relatief kleine) boete voor roekeloos beslag. Op deze manier denkt ze onder de schadeclaim uit te komen die wij van haar eisen.”

Na een drastische afslanking tot zestien medewerkers en een overbruggingskrediet van 750.000 euro kon BSU ternauwernood het hoofd boven water houden. Terwijl 2003 nog met een negatief bedrijfsresultaat van 427.696 euro afsloot, draait het bedrijf nu break-even. Tegen eind 2005 hoopt Verkuringen opnieuw over een netwerk van 50 medewerkers te beschikken. “Tegen 2010 zullen we opnieuw tot de snelste groeiers van de regio behoren.”

Eric Pompen

“Ik val nog liever dood dan te moeten opgeven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content