Schaarbeek is sinds 1956 de thuishaven van het populaire eethuis Le Zinneke. Het Brusselse café groeide uit tot een brasserie met een doolhof aan nostalgisch gedecoreerde eetvertrekken rond een centrale keuken. Het sfeervolle eettheater met pluche gordijnen en garçons uit de oude doos kent een grote toeloop.
...

Schaarbeek is sinds 1956 de thuishaven van het populaire eethuis Le Zinneke. Het Brusselse café groeide uit tot een brasserie met een doolhof aan nostalgisch gedecoreerde eetvertrekken rond een centrale keuken. Het sfeervolle eettheater met pluche gordijnen en garçons uit de oude doos kent een grote toeloop. De wijnhandelaar Erik Hemelsoet haalde enkele maanden geleden kok Michel Immerzeel en gastvrouw Anouk Immerzeel in huis, die hun restaurant Madou's Folie sloten om terug te keren als medevennoot van Le Zinneke. De koks kiezen voor producten van lokale biologische boeren en serveren slow food. In de Top 500 Food Experiences van Lonely Planet neemt Le Zinneke de achttiende plaats in. Het restaurant is een folkloristische eetfabriek, waar op een vrijdagavond meer dan 200 gasten aanschuiven. De kaart wordt gepresenteerd in een kaft van een stripboek en is opgesteld in drie talen. De specialiteiten zijn bereidingen met mosselen, paard- en rundvlees op de grill en Brusselse gerechten. Bij de ' kae en werm antreis' treft men ' dozain rauwe mossele mi marollesaus' (15 euro) en ' escargos mi luuk en bauter' (15 euro). Hoofdgerechten zijn onder meer ' ballekes mi tomatesaus' (16,50 euro), ' keek gelak van ons boma mi ballekes en kampernoel' (16,50 euro) en ' stauf kabernaaie mi Gheuis gelak in den haaven taaid' (16,75 euro). Heeft men zin in ' iet zoets voor dernoe' dan zijn er ' neusekenaais mi viooltjestroop' (7,50 euro), ' Brusselse cafei mi spikeloesaais en krêm' (6,75 euro) of ' kriekaais mi Schaerbeekse krieskes' (7,50 euro). Onze keuze ging naar ' patei gemokt mi krikskesconfeteur van Aubel' (15 euro) en ' crokette mi crevette, ook hee gemokt' (9,50 euro). De portie pastei was royaal, de garnaalkroket was melig. Beide voorgerechten kregen hetzelfde boeketje rauwkost mee. Er waren twee hoofdgerechten: een pan grote, malse en romige Golden-mosselen van Prins en Dingemanse met witte wijn, tomaat en dragon (26,50 euro) en een te zoete ' stoemp mi légume van den boeite, mi sossise' (16 euro). We dronken suggestiewijnen: een Pinot Blanc Ritzenthaler uit de Elzas (5,5 euro/glas en 28,50/fles) en een Caleo Salento, Primitivo uit Italië (6,50 euro/glas en 35 euro/fles). Beide waren correct. We namen afscheid met een onvergetelijke halve ' woefel van Brussel hee gemokt mi spikeloesaais en krèm' (8,50 euro). Om de vingers bij af te likken.