Brussels mooiste

BRAFA, de belangrijkste kunstbeurs van België, opent deze week. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ensor en de Berlijnse Muur.

Vorig jaar waren Gilbert & George als speciale gast de talk of the town op de Brusselse kunst- en antiekbeurs BRAFA. Dit jaar staat de blikvanger aan de ingang: vijf originele stukken van de Berlijnse Muur.

Harold t’Kint de Roodenbeke, de voorzitter van BRAFA en exposant, stootte op reis in Canada op een stuk van de Berlijnse Muur in een vissersdorpje. Hij ontdekte dat bij een voormalige bouwhandel in Berlijn nog enkele originele segmenten van de Muur te koop waren. De beurs schafte vijf muurdelen aan en veilt ze dit jaar voor vijf goede doelen. De veiling loopt tot de laatste dag, 2 februari.

Het is altijd een goed teken als handelaars of standhouders hun beste werken achterhouden om ze in primeur op de beurs te tonen. Zo zorgde Klaas Muller in 2018 voor een sensatie met zijn herontdekte Rubens, die hij bijhield voor BRAFA. Dit jaar brengt hij een prachtig jachtstilleven mee van die andere Antwerpse meester, Frans Snijders.

De grootste stunt van de beurs wordt de soloshow rond James Ensor bij Samuel Vanhoegaerden. Tien jaar verzamelde hij in stilte 12 schilderijen en 26 tekeningen uit alle belangrijke periodes van de Oostendenaar: zonder twijfel het meest ambitieuze BRAFA-project. Zijn topwerk wordt ‘La Tentation de Sainte Antoine’ uit 1890, een belangrijke tekening die nooit eerder op de markt kwam.

Meldenswaardig is ook de terugkeer van Galerie de Jonckheere: een Brusselse galerie, gespecialiseerd in oude meesters en moderne kunst, die nu vanuit Zwitserland opereert. Een grote naam, want Georges de Jonckheere is onlangs verkozen tot president van de Biënnale, de Parijse kunst- en antiekbeurs die een crisis doormaakt.

Voor topwerk van internationale toppers als Warhol, Picasso of Basquiat is BRAFA niet de beste marktplaats, maar voor Belgische kunst van het hoogste niveau is de beurs wel de place to be. Al blijft voor ons het unieke van de beurs het eclectische parcours.

BRAFA, van 24 februari tot 2 februari in Tour & Taxis, Brussel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content