BRUG NAAR ARABIE

Begin dit jaar werd de Vlaming Walter Baets (41j) verkozen tot codecaan onderzoek naast Tawfik Jelassi ( Insead) van de pas opgerichte (officieel in april ’96) Euro-Arab Management School, gevestigd in Granada (Spanje), toegangspoort naar de Arabische cultuur. Zijn opdrachtgever heet de Europese Unie die met de oprichting van de school twee doelstellingen voor ogen heeft : een onderwijstaak door managementtechnieken te laten doorsijpelen in de Arabische cultuur én een politieke motivatie : de Europese aanwezigheid in de Arabische wereld uitbouwen.

Europa wil het vredesproces tussen de Israeli’s en haar buren zo een duwtje in de rug geven. “We volgen de ontwikkelingen daar op de voet. Of de recente tragedies een invloed zullen hebben op de toekomst van de school, hangt volledig af van het standpunt dat de Europese Unie inneemt. Tot nader order staat de politieke wereld volledig achter dit project,” vertelt Walter Baets, licentiaat econometrie (Ufsia).

Na die opleiding werkte Baets 15 jaar in het bedrijfsleven. “Ik was de eerste econoom bij de RTT (nu Belgacom),” grapt Walter Baets. Vervolgens werd hij consultant inzake risicobeheer van banken en later managing director van Lovanium. Tussendoor haalde hij een doctoraat industriële economie aan de universiteit van Warwick in het Verenigd Koninkrijk. Walter Baets kreeg de academische smaak te pakken en vervulde aan de universiteit van Nijenrode zijn eerste academische positie : programmadirecteur MBA-opleiding. Daarnaast werkte hij voor de European Foundation for ManagementDevelopment en van daaruit ging het bijna logischerwijs naar Granada, waar hij het perfect naar zijn zin heeft. “Leuke stad, maar vooral de originele aanpak van het project motiveert me. De studenten ontwikkelen zelf een Arabisch getint managementprogramma. Het trainingsprogramma dat daaruit voortvloeit moet kmo-managers in de Arabische wereld klaarstomen. Daarnaast bezit de school ook een academisch luik : een MBA-training leidt executive managers op die de culturele verschillen tussen Europa en Arabië kennen én aanvoelen.”

De school in Granada waar slechts 15 mensen werken is maar het topje van de ijsberg. “We zorgen voor de elektronische verspreiding van de programma’s naar een heus netwerk van partnerscholen. Samen willen we binnen drie jaar ongeveer 5000 diploma’s afleveren,” ontvouwt Walter Baets de plannen, “dan moet het hele project ook op eigen benen staan. De EU financiert nu nog deels terwijl de Spaanse regering ons hier prachtig gerenoveerde klassieke gebouwen ter beschikking stelt.”

Als zijn driejarig contract afloopt eind ’98 wil hij hier best blijven. “Bovendien is Granada een uitgelezen plek om te diepzeeduiken en te zeezeilen. Mijn jacht ligt hier in de haven,” doet Walter Baets ons watertanden. Ook een freak van het motorrijden, zijn transportmiddel in het filerijke Nederland. “Maar daar heb ik nu niet veel last van.”

WALTER BAETS (EURO-ARAB MANAGEMENT SCHOOL) KMO-managers opleiden in de Arabische cultuur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content