Bruegel anno nu

Bij gebrek aan een grote Bruegel-expo in België breien drie kunstprojecten een hedendaags luik aan de viering van het Bruegeljaar, 450 jaar na zijn dood.

De ‘molen’ van Gijs Van Vaerenbergh, die op 7 april wordt ingehuldigd, wordt ongetwijfeld een nieuw baken in het Pajottenland. Study for a Windmill is een remake van de molens die Pieter Bruegel de Oude wel vaker tekende en schilderde. Omdat enkel de contouren van de molen zichtbaar zijn, lijkt het bouwwerk in betonstaal wel een voorbereidende schets, maar dan in 3D. Het is een van de vijftien interventies van het kunstproject ‘De blik van Bruegel’ in het landschap dat hij zo goed kende. Ook Josse De Pauw, Filip Dujardin, Koen van den Broek en landschapsarchitecten als Bas Smets en Eric Dhont werkten mee aan het gratis kunstparcours.

Bruegel anno nu

In Bokrijk stippelden Toerisme Vlaanderen en de Provincie Limburg een laagdrempelig parcours uit met ‘het dagelijks leven van Bruegel’ als basso continuo. Een steltloper brengt je langs elf staties in het openluchtpark.

Feast of Fools in het Kasteel van Gaasbeek kiest dan weer het historische cliché van de ‘Boerenbruegel’ als kapstok voor een expo rond kunstenaars ‘die iets met Bruegel hebben’. De auteur Felix Timmermans typeerde Bruegel ten onrechte als een kunstenaar met platte humor die werk maakte rond typisch Vlaamse thema’s zoals boerenkermissen. Dat inspireerde kunstenaars als Permeke, De Saedeleer en Van de Woestijne nogal letterlijk. Veel moderne en hedendaagse kunstenaars keken met een frissere blik naar Bruegel. Denk maar aan Jean Brusselmans, Anto Carte, Otto Dix en George Grosz, en Pascale Marthine Tayou, Dirk Braeckman, Kasper Bosmans en Jimmie Durham. Van hen is werk te zien in het Kasteel van Gaasbeek.

De blik van Bruegel: reconstructie van het landschap, van 7 april tot 31 oktober in Dilbeek De wereld van Bruegel, van 6 april tot 20 oktober in Bokrijk Feast of fools, van 7 april tot 28 juli in het Kasteel van Gaasbeek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content