BROUWERS UIT DE KEMPEN

STERKE FAMILIETRADITIE.

Van huis uit zijn de familiale aandeelhouders van de groep-Carestel eigenlijk brouwers. Oorspronkelijk stond de bierbrouwerij Van Milders in Liezele (Puurs), maar tijdens de oorlog van ’14-’18 werd ze volledig verwoest. Jean Van Milders: “Met de vergoeding voor oorlogsschade heeft mijn vader dan een brouwerij in Geel gekocht. Ik heb de leiding van de brouwerij overgenomen in 1947, tot 1972, wanneer we ze verkocht hebben aan brouwerij Wielemans ( nvdr.- die op haar beurt onderdeel is geworden van Interbrew).” Terwijl Jean Van Milders zich 25 jaar lang inlaat met de familiale brouwerij, oriënteert zijn oudere broer Emile zich vanaf 1950 naar het bottelen en verkopen van Coca-Cola. In ’70 neemt ook Jean Van Milders het dagelijks beheer op zich van een Coca-Cola-concessie, in Gent. “Samen – al was het vooral het werk van Emile – hebben we onze concessies in Lier, Antwerpen en Gent ontwikkeld tot de grootste Coca-Cola-bottelaar van België.” In ’96 koopt Coca-Cola al zijn onafhankelijke bottelaars op, wat volgens een bron dicht bij Coca-Cola “Van Milders een aardige stuiver oplevert.”

Ondertussen was Carestel opgericht en ondergebracht in de familiale structuur, zijnde, dixit Jean Van Milders “mijn broer en ik.” In ’95 komt er verandering in dit decennialange duale aandeelhouderschap, op aandringen van de tweede generatie. “Of ik mij de intrede in het kapitaal van een derde en niet-familiale partner beklaag? Nee,” antwoordt Jean Van Milders, vader van vier kinderen, prompt. “Ik zou het aanraden aan iedereen die in een gelijkaardige situatie verkeert. De overgang naar die tweede generatie is altijd moeilijk. Ik heb nog het geluk dat ik professionele kinderen heb.” En dat de kinderen van zijn broer geen activiteit zoeken in de familiezaak. De drie dochters van Emile Van Milders tonen geen interesse, zoon Bernard Van Milders beheert de activa die zijn voortgevloeid uit de verkoop van de Coca-Cola-concessies en is zaakvoerder van Flying Partners.

Toch zetelen in de raad van bestuur van Carestel Beheer – naast twee Gimv-bestuurders – drie vertegenwoordigers voor elke familietak: Jean, Luc en Bernadette Van Milders enerzijds, Emile en Bernard Van Milders en een afgevaardigde van een van zijn vennootschappen voor de zogenaamde B-aandelen.

Nadat in ’96 een einde kwam aan de samenwerking tussen Bernadette Van Milders, tweelingzus van Luc, en Sabena werd gespeculeerd dat ook zij een plaats zou zoeken aan de top van Carestel. Nee, zegt haar vader, “toen de nieuwe financiële en managementstructuur is ontstaan, was zij bij Sabena. Zij heeft haar keuze toen gemaakt en heeft nu andere objectieven en activiteiten ( nvdr.- zo is zij bestuurder bij onder meer Neuhaus en IMEC-spin-off SmartMove). Zij is wel zeer actief als bestuurder, niet in het dagelijks management. Dat is toevertrouwd aan haar broer, nadat hij zijn keuze had gemaakt voor het familiale bedrijf.”

CATHY BUYCK

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content