Brooks Koepka is de beste

BROOKS KOEPKA Moderne speler met weinig tekortkomingen. © BI

Brooks Koepka, die onlangs de NJ Cup in Zuid-Korea won, is sinds maandag de nieuwe nummer één van de wereld. Hij zet daarmee de kroon op een uitmuntend seizoen, waarin hij twee grandslamtoernooien op zijn naam schreef: de US Open en het PGA Championship. Koepka is daarmee de achtste Amerikaan die nummer één is, sinds de start van de internationale ranking in 1986. Fred Couples, Tom Lehman, Tiger Woods, David Duval, Jordan Spieth, Dustin Johnson en Justin Thomas gingen hem voor.

Koepka is 28 jaar en koos voor een atypische carrière. Hij speelde in het Amerikaanse amateur- en universitaire circuit, maar verhuisde dan naar Europa om er uit te komen in de bescheiden Challenge Tour, de tweede afdeling van de European Tour. Zijn eerste trofee bij de profspelers veroverde hij in Catalonië in 2012. Het was het begin van een mooi verhaal. “Ik denk dat ik de juiste keuze heb gemaakt door in het buitenland te debuteren, ver van huis”, vindt hij nu. “Alles was nieuw. De omgeving waarin ik leefde, het eten, de levensgewoonten. Ik was ook alleen, zodat ik me helemaal kon concentreren op golf. Maar ook: zo kon ik mezelf harden, leerde ik knokken.”

In 2015 keerde Koepka terug naar de Verenigde Staten en maakte meteen grote indruk. Zijn overwinning in de US Open van 2017 lanceerde hem definitief. Begin dit jaar leek hij even op de sukkel met een polsblessure en moest hij zelfs afzeggen voor de Masters. Maar Koepka trainde keihard en kwam sterker terug: hij schreef geschiedenis door zowel de US Open als het PGA Championship te winnen. “Brooks is volgens mij de meest complete speler van het moment”, zegt de gezaghebbende stem van Jack Nicklaus, die nochtans niet echt kwistig is met lof.

Brooks Koepka is inderdaad een heel moderne speler met zo goed als geen tekortkomingen. Hij heeft een krachtige drive (gemiddeld 280 meter in 2018), maar vooral een zeer precieze putting. Komt daarbij dat hij ook een grote regelmaat in zijn spel kan aanhouden. De geniale toets van een Tiger Woods en Phil Mickelson heeft hij niet, en ook niet het charisma van een Justin Thomas of Jordan Spieth. Maar hij bezit wel een grote mentale veerkracht en is tactisch onderlegd. Zoals hij bewees toen hij tijdens het recente PGA Championship overeind bleef tegen een bovenaards spelende Tiger Woods. Koepka is door de PGA Tour ook uitgeroepen tot speler van het jaar 2018.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content