Bright Thinking speelt open kaart met partners

Bright Thinking staat als gemeenschappelijk merk boven twaalf zelfstandige coaches. Ze werken met een open boekhouding, maar zijn niet contractueel aan elkaar gebonden.

Lieve Op de Beeck en Leo Weyns hadden meteen een klik toen ze elkaar twee jaar geleden ontmoetten, respectievelijk als marketingconsultant en klant. Weyns werkte onder meer voor People For Projects, een rekruteringsbedrijf en virtueel callcenter, en had een businessidee dat Op de Beeck beviel. Sinds september 2010 leiden ze samen Bright Thinking.

Eerst werd het concept uitgewerkt. “We willen vernieuwend zijn in de manier waarop ideeën en projecten op mensen worden overgebracht en uitgevoerd kunnen worden”, zegt het duo. “We goten deze producten in vaste formats zoals een Startday om een project in te leiden, een Opportunity Highway om missie en visie te realiseren of een Team Day om teams voor te bereiden op verandering .”

Via databanken zochten ze creatieve mensen die pasten in Bright Thinking. “We zochten creatieve persoonlijkheden die via de zintuigen werken. We bekeken duizend cv’s, selecteerden interessante zelfstandigen en hielden gesprekken. Nu hebben we tien partnerbedrijven die onder meer met beeldspiegels, aroma’s, gitaarmuziek, drama, honden, improvisatie hun coachingopdrachten uitvoeren.” Ook twee zelfstandige verkopers werken voor de groep.

Het open partnerschap is cruciaal. Minstens viermaal per jaar zullen alle partijen samenzitten om te netwerken, te discussiëren en de samenwerking te laten groeien. Niet alleen raden ze elkaar bij klanten aan, ook werken ze wel eens samen aan één project. Dan werken ze offertes en draaiboeken uit. Ze splitsen de fee dan op, omdat ze graag de kans grijpen om van elkaar te leren en zo een krachtiger product aan te reiken. Wanneer het team in de toekomst wordt uitgebreid, mag niemand zich bedreigd voelen.

Een open boekhouding kan voorkomen dat er financieel iets spaak loopt. “Je kunt niet open en eerlijk genoeg zijn. Wan-

neer we een opdracht binnenhalen, volgt een briefing met de vraag wie wil intekenen en voor welk bedrag. De klant betaalt Bright Thinking, die op zijn beurt de partners vergoedt. We betalen meestal een fee die ze niet zullen verdienen wanneer ze op zichzelf werken.”

Contracten leiden tot niets. “Uit eerdere pogingen om zo’n groep uit de grond te stampen, hebben we geleerd dat ellenlange onderhandelingen en discussies over een contract tot niets leiden. Iedereen begint zich juridisch in te dekken, omdat je tijdens zware discussies negatiever begint te denken. We werken zonder grote juridische documenten om de creativiteit alle ruimte te geven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content