Breng uw scherm opnieuw tot leven

Tegenwoordig werken we bijna allemaal met een lcd-scherm. Soms bevat dat echter een of meer storende ‘dode pixels’. Hoe pakt u dit probleem aan?

Een beeldscherm is opgebouwd uit kleine puntjes, de zogenaamde pixels (afgeleid van picture elements). Het aantal is bepalend voor de resolutie van het scherm. Een pixel is opgebouwd uit drie subpixels: rood, groen en blauw. Wanneer één subpixel stuk is, geeft de hoofdpixel een verkeerde kleur weer. Het is ook mogelijk dat de pixel continu eenzelfde kleur – bijvoorbeeld zwart of wit – vertoont: in dat geval spreken we van een ‘dode’ pixel. De kans dat uw beeldscherm een of meerdere dode pixels heeft, is reëel. Het is namelijk opgebouwd uit miljoenen onderdeeltjes.

Detectie

We willen uiteraard geen slapende honden wakker maken: als u niet meteen storende puntjes op uw scherm opmerkt, dan is er geen probleem. Wilt u echter het zekere voor het onzekere nemen? Probeer dan Dead Pixel Tester (www.dataproductservices.com/dpt) eens uit: deze tool laat diverse kleuren en patronen op het scherm los, zodat dode pixels sneller opgemerkt worden. Allereerst kunt u Dead Pixel Tester aanwenden om uw scherm helemaal te laten vullen met eenzelfde kleur. Dat doet u met de linkermuisknop, waarmee u eveneens kunt switchen tussen de vijf basiskleuren. Via het draaiwieltje van de muis kunt u ook verschillende patronen laten weergeven. En als u auto colour cycle aanvinkt, dan worden die kleuren en patronen automatisch afgewisseld.

Verwacht van het gratis Dead Pixel Tester geen wonderen. De bedoeling van deze tool is simpelweg dode pixels in de verf te zetten. Nog steeds aan u dus om ze te detecteren, want dat doet dit programma niet voor u. Leuk is echter dat Dead Pixel Tester erg compact is: daardoor kunt u het gemakkelijk kopiëren naar bijvoorbeeld een USB-stick. Als u dus van plan bent om een nieuw scherm of een nieuwe laptop te kopen, dan kan Dead Pixel Tester u in de winkel al attent maken op slecht functionerende beeldpuntjes.

Reanimatie

Bovendien heeft deze tool ook een pixel exerciser in huis. Deze extra functie moet dode pixels opnieuw tot leven wekken. Dat gebeurt door middel van een venstertje waarin verschillende kleuren elkaar zeer snel afwisselen. Dit venster moet u naar de plaats van de dode pixel slepen om hem zo trachten te reanimeren.

Voor deze specifieke taak geven wij de voorkeur aan een ander programmaatje: UndeadPixel (udpix.free.fr). Ook hiermee maakt u een of meerdere kleine gekleurde venstertjes aan, die u versleept naar een probleemzone op uw scherm. Als u ze gedurende een paar uur hun werk laat doen, bestaat de kans dat de dode pixel opnieuw tot leven komt. De mogelijkheden van UndeadPixel (eveneens gratis) vinden we net iets uitgebreider dan die van Dead Pixel Tester. Maar garanties geven deze tools uiteraard niet. Weet overigens dat UndeadPixel alleen werkt als u het fameuze Microsoft.NET Framework 2.0 op uw computer heeft staan. (T)

Door Roel Van Espen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content