BREEDBANDPARADIJS

Met de hulp van Alcatel.

We sperren onze ogen wijd open wanneer Frank Christiaens, directeur Asia Pacific voor de data-activiteiten van Alcatel Bell, ons in Singapore laat zien wat broadband access in de praktijk aan mogelijkheden inhoudt voor de abonnee. Hiermee vergeleken is het websurfen zoals de meesten onder ons dat in België kennen met een 56-kbps-modem (kilobits per seconde), regelrecht amateurisme.

Wie zich aansluit bij SingTel Magix, de breedband internet service provider van Singapore Telecom met al meer dan 60.000 abonnees, krijgt een Alcatel Bell-modem geïnstalleerd die een 512 kbps-verbinding levert. Veel sneller surfen is slechts een van de troeven. Surfen en telefoneren tegelijk is een andere. En Christiaens laat er nog een paar zien. Na een paar klikken verschijnt BBC World live op het scherm; hij verkleint het beeld, verschuift het naar een hoekje van z’n computerscherm, en kan nu rustig voort zijn verslag schrijven, terwijl hij met één oog de nieuwsuitzending blijft volgen. Drie nieuwszenders kunnen via Magix live op het scherm worden gevolgd. Er zijn ook sportkanalen, er is keuze uit diverse radiostations die over het net uitzenden, en die je langs je pc kan kan beluisteren terwijl je ondertussen bijvoorbeeld inlogt bij de overheidsadministratie om een of ander formulier langs elektronische weg in te vullen. En: video on demand, jarenlang de natte maar onbereikbare droom van velen in de audiovisuele en telecomwereld, is hier werkelijkheid. De kijker roept het programma van zijn keuze op op het moment dat hem dat past.

“Singapore Telecom

was in 1996 een van de eerste operators ter wereld die op grote schaal met de nog jonge dsl-technologie (digital subscriber line) experimenteerden,” zegt Christiaens. Alcatel was al sinds ’69 actief in Singapore, maar de samenwerking werd vooral in de jaren ’90 almaar intenser. De ADSL-modemtechnologie (asynchronous dsl) waarmee Martin De Prijcker, vandaag president van de data carrier division, in ’96 naar hier is gekomen, maakt het mogelijk een klassiek kopernetwerk van een telefonie-operator te upgraden tot breedbandcapaciteit, zodat ze grote stromen dataverkeer en zelfs streaming video aankan. De ‘truuk’ klinkt simpel: ADSL benut de frequenties die door telefoongesprekken niet worden gebruikt, om data door te sturen. “Wereldwijd is Alcatel marktleider in ADSL, met een marktaandeel van 35%. In Singapore hebben we 100%. En dat is een schitterende referentie voor heel Azië. Want kenmerkend voor Singapore is het ‘zuivere’ zakendoen, zonder steekpenningen etcetera. Als je in Singapore wint, is het omwille van je verdiensten. Dat weet men ook elders in Azië, en daarom houdt men nauw in de gaten wat hier gebeurt.”

Raf Pauwels

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content