Bredero

1 jaar geleden. Rusland dreigt met een inval in Oekraïne en dat heeft economische gevolgen voor Europa. Regeringen beseffen dat ze hun defensiebudgetten moeten optrekken richting 2 procent van het bbp (de NAVO-norm). Er zal meer geïnvesteerd worden in het counteren van de cyberdreiging uit Moskou. Voorts is de West-Europese afhankelijkheid van Russisch gas (46% van de Europese gasimport) een verstorende economische factor. De prijzen zijn al verviervoudigd en de daling van de leveringen zou die nog doen toenemen met een inflatieschok tot gevolg.

Nu. Rusland is Oekraïne binnengevallen op 24 februari 2022. Dat dwingt de westerse landen tot schakelen. Het Westen legt Rusland sancties op, als reactie raakt de toevoer van Russisch gas zwaar verstoord en gaan de prijzen door het dak. De inflatie spurt richting 10 procent. Nationale regeringen vangen de energieschok met steunmaatregelen op. Een recessie dreigt, zij het een milde. Tegelijk voeren de NAVO-landen hun defensie-uitgaven op, al voldoet nog altijd een kleine minderheid aan de 2 procentnorm. België hoort daar niet bij, maar het leger krijgt wel een aparte cyberpoot.

10 jaar geleden. Op 31 januari 2013 maakt het aandeel van AB InBev een duik met 8 procent. De karteloverheden in de Verenigde Staten willen niet dat de brouwer de bieren van het Mexicaanse Grupo Modelo in de VS kan verkopen. Dat zou leiden tot hogere prijzen. Sinds 2012 wordt al onderhandeld met de mededingingsautoriteiten, maar er komt geen compromis. AB InBev is de marktleider in de VS, Grupo Modelo het nummer drie. De Mexicaanse bieren worden ingevoerd via Crown Imports, een joint venture van de Mexicaanse brouwer met het Amerikaanse Constellation Brands.

Nu. In 2013 verwerft Constellation Brands de invoerrechten van de Grupo Modelo-bieren in de Verenigde Staten. Voor de verkoop van het 50 procentbelang in de joint venture krijgt AB InBev 1,85 miljard dollar. Het is een schrale troost. Constellation Brands verdient met de vingers in de neus geld met de invoer. Van begin maart tot eind december 2022 is de verkoop goed voor een omzet van bijna 6 miljard dollar en een bedrijfswinst van 2,34 miljard dollar. Terwijl AB InBev zijn Amerikaanse biervolumes al jaren ziet slinken, blijven de Mexicaanse importbieren groeien.

20 jaar geleden. Trends vraagt zich af wat er nog van Philips België zal overblijven. Gerard Kleisterlee, de CEO van de elektronicaholding, verkoopt afdelingen die niet rendabel genoeg zijn. Philips Sound Solutions in Dendermonde staat te koop. De vijf andere vestigingen zullen de borst nat moeten maken. Sommige bekleden wel een sleutelpositie in het bedrijf. De fabriek in Turnhout, met 2.310 medewerkers, is gespecialiseerd in lampen voor stadions en grote gebouwen. Alle expertise is daar verankerd. De tv-afdeling in Brugge zit dan weer in een zwakkere positie.

Nu. Philips heeft geen fabrieken meer in België. Het bedrijf focust nu ook bijna volledig op gezondheidszorg. Kleisterlee stapt op in 2010 en wordt opgevolgd door Frans Van Houten. Die vertrekt eind 2022, na een schandaal rond slaapapneutoestellen. De Brugse tv-fabriek wordt na een overname uiteindelijk toch gesloten. De Turnhoutse lampenfabriek telt ondanks zijn sterke nichepositie nog maar 500 medewerkers. De Dendermondse audio-afdeling verandert een paar keer van eigenaar. Nu is het een wereldspeler in hoogwaardige luidsprekers en nog steeds verankerd in Dendermonde.

In Bredero blikt de redactie terug op de Trends van één, tien en twintig jaar geleden.

Bredero
Bredero

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content