1 jaar geleden. De vleesconsumptie in België daalt in zeven jaar met 2 procent. De productie is van 2010 tot 2018 licht gegroeid met 1,5 procent tot 1,825 miljoen ton. Varkensvlees is het belangrijkste product, met 816.000 ton. De groei is het gevolg van de stijgende export, vooral naar de buurlanden en Polen. Ook de groeilanden doen de export toenemen. Chinezen eten almaar meer vlees en verbruiken de helft van het varkensvlees in de wereld. De Belgische vleesverwerkende nijverheid heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in een nieuw productieapparaat.
...

1 jaar geleden. De vleesconsumptie in België daalt in zeven jaar met 2 procent. De productie is van 2010 tot 2018 licht gegroeid met 1,5 procent tot 1,825 miljoen ton. Varkensvlees is het belangrijkste product, met 816.000 ton. De groei is het gevolg van de stijgende export, vooral naar de buurlanden en Polen. Ook de groeilanden doen de export toenemen. Chinezen eten almaar meer vlees en verbruiken de helft van het varkensvlees in de wereld. De Belgische vleesverwerkende nijverheid heeft de voorbije jaren sterk geïnvesteerd in een nieuw productieapparaat. Nu. De coronacrisis doet het thuisverbruik van vers vlees en gevogelte sterk klimmen, zegt Liliane Driesen van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). In april en mei is er een groei met een kwart. Vanaf oktober gaat de consumptie alweer met een vijfde hoger in vergelijking met 2019. Die klim geldt voor alle vleessoorten. De vleesproductie is in 2019 wel gedaald met bijna 4 procent, tot 1,755 miljoen ton tegenover 2018. De export van varkensvlees buiten Europa krijgt een klap van 41 procent door het invoerverbod vanwege de Afrikaanse varkenspest bij wilde everzwijnen. 10 jaar geleden. Trends praat met de Oost-Vlaming Tony Van Osselaer, de topman van Bayer MaterialScience. Dat is de kunststoffenafdeling van Bayer, dat ook een didivisie farma en gewasbescherming omvat. Van Osselaer wikt en beschikt zo ook over de toekomst van Bayer Antwerpen, een belangrijke productiefaciliteit met 800 werknemers. Die toekomst oogt onzeker, vooral omdat de vraag naar de kunststof polycarbonaat in 2009 is ingestort. Het Antwerpse management stelde een sanering voor, maar de vakbonden liggen dwars. Van Osselaer ontmijnt het conflict. Nu. Bayer MaterialScience is niet meer. In 2015 splitst Bayer zijn kunststoffendivisie af, herdoopt ze in Covestro en brengt ze naar de beurs. Bayer wil focussen op farma en gewasbescherming, wat voor die laatste afdeling leidt tot de overname van het Amerikaanse Monsanto. De Antwerpse vestiging van Covestro heeft geenszins aan belang ingeboet. Het aantal werknemers stijgt tot 850 en ondanks kostenbesparingen op groepsniveau wordt er 300 miljoen euro geïnvesteerd in een grondstof voor polyurethaan, een kunststof voor isolatiematerialen en matrassen, waarin Covestro wereldleider is. 20 jaar geleden. Het boekhoudkundige geknoei en het daaropvolgende faillissement van het Ieperse spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) heeft ook gevolgen voor het netwerk van alumni van de Vlerick Business School. Een aantal alumni investeerde in L&H: Christian Dumolin, Jean Van Marcke, Ronald Everaert, Luc Vansteenkiste en zakenadvocaat Louis Verbeke. Het imago van die Vlerick Boys krijgt een knauw. Het vermoeden rijst dat ze op de hoogte waren van de malversaties, maar dat de ons-kent-onscultuur in het Vlerick-netwerk alles heeft toegedekt. Nu. De L&H-saga heeft geen juridische gevolgen voor de investeerders in het Vlerick-netwerk. Allemaal worden ze buiten vervolging gesteld. De clangeest in het netwerk is wel verleden tijd. Het is gedaan met alumni die in elkaars bedrijf bestuurder zijn. Een nieuwe generatie Vlerick-boys ¬ met onder andere Marc Coucke en Bart Verhaeghe ¬ is professioneler en bouwt een netwerk uit waarin ook niet-alumni welkom zijn. De Vlerick Business School zelf vervelt van een Vlaamse managementschool tot een internationale speler die hoog scoort in de rankings.