Brandverzekering dekt schade aan tuin niet

© Getty Images

Is het nuttig om een speciale polis af te sluiten om uw tuin tegen overstromingen en andere natuurrampen te verzekeren?

1. Hoeveel kost zo’n verzekering?

Bij sommige verzekeraars betaalt u een vaste premie, bij andere een premie op basis van het verzekerde bedrag. Bij AXA bijvoorbeeld kunt u een zwembad van 10.000 euro verzekeren vanaf 30 euro op jaarbasis. Een tuin verzekeren voor een waarde van 3.500 euro kan vanaf 14 euro per jaar. Bij Belfius/DVV geldt hetzelfde principe: ‘optie tuin’ is toegankelijk vanaf 25 euro op jaarbasis en een zwembad kunt u verzekeren vanaf 43 euro per jaar.

De tuinverzekering van KBC, als aanvulling op de klassieke brandverzekering, kost 54,24 euro op jaarbasis. De bijkomende premie voor een zwembad kost 115,92 euro. Voor een eengezinswoning betalen verzekerden bij AG jaarlijks 60 euro voor het ‘pack tuin’. Bewoners van een appartement kunnen die polis eveneens afsluiten om hun terras te beschermen. Dat kost 30 euro per jaar. De jaarpremie voor een ‘pack zwembad’ bedraagt 168 euro.

2. Hoeveel bedraagt de maximale vergoeding?

Sommige verzekeraars laten u zelf de vergoedingslimiet per schadegeval bepalen. Dat is het geval bij AXA en Belfius/DVV. Andere, zoals KBC en AG, hanteren forfaitaire maxima, die variëren naargelang het soort schade. Bij KBC bijvoorbeeld komt de tuinverzekering tussenbeide tot 60.000 euro per schadegeval en bij AG tot 40.000 euro. “Bij schade aan of diefstal van tuinmeubelen, tuinmateriaal en buitenspelen mag je rekenen op een financiële tussenkomst tot 15.000 euro. Voor bodemsanering mag je tot 19.074 euro verwachten. De franchise bedraagt ongeveer 290 euro.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content