BRAND VERARMT NIET

Brandbeveiliging is een arbeidsintensieve sector. Het Wilrijkse Amef vangt de hoge loonkosten op door een mix van jong en ervaren personeel.

Van zes werknemers bij de start in oktober 1993 naar 58 vandaag. Van 50 miljoen omzet in het eerste boekjaar (tot december 1994) naar 158 miljoen in 1996. Brand verarmt niet, luidt het gezegde : en zeker niet voor de nv Amef uit Wilrijk, die automatische blussystemen op maat van de klant maakt. “We detecteren niet, we blussen. Het gaat steeds om de puur hydraulische toepassingen,” verduidelijkt gedelegeerd bestuurder Marc Van Riel. Amef levert steeds sleutel-op-de-deur toepassingen. Vanaf de classificatie door de verzekeraar, via het ontwerp, de fabricatie, en de installatie, tot de dienstverlening en het onderhoud achteraf. “We houden de productie integraal in eigen huis. Dit is een sector waar zeer veel wordt uitbesteed. Maar wij willen de processen volledig in eigen hand houden. Op de werf werken we alleen met eigen monteurs.”

Van de 58 werknemers sleutelen er 40 permanent op werven. Amef mikt voornamelijk op industriële gebruikers. Amef beveiligt meestal grote oppervlakten : plaatsen waar veel kapitaal aanwezig is, zoals magazijnen en productieafdelingen. Op de klantenlijst staan onder meer Agfa-Gevaert, Dupont de Nemours, Janssen Pharma, diverse naties in het Antwerpse. Ook het nieuwe VEV-gebouw en het hotel Astrid Plaza in Antwerpen werden door Amef vuurbestendig gemaakt. Marc Van Riel ziet de sector verder groeien, met een aantal nieuwe Koninklijke Besluiten over brandbeveiliging in de maak.

Amef is een van de 20 Belgische bedrijven met een Bosec-certificaat. Bovendien werkt het bedrijf volgens de VCA-norm, waardoor het aantal arbeidsongevallen in één jaar met 90 % verminderde. Amef werkt ook aan de Iso 9001-certifiëring. Veiligheid en kwaliteit moeten de hoge loonlasten in deze arbeidsintensieve sector milderen. “Natuurlijk hebben we problemen met de hoge loonlasten,” lacht Roger Vermeulen, bestuurder administratie en financiën schamper. “Maar we houden de loonlasten op peil door een mix van jonge, en oude, ervaren werknemers. Wij willen werk creëren, we werven ook ouderen aan. Maar die moeten dan wel bereid zijn hun stielkennis aan de jongeren door te geven.”

De nv Amef is in handen van de twee aandeelhouders Van Riel en Vermeulen. “We komen al na drie jaar op het break-evenpunt. Niet slecht, zeker niet voor een klassieke installateur,” vindt Marc Van Riel. “Maar de volgende twaalf maanden gaan we op zoek naar een kapitaalkrachtige industriële partner, om onze groei te ondersteunen”.

ROGER VERMEULEN EN MARC VAN RIEL (AMEF) Strengere reglementering zorgt ervoor dat brandbeveiliging een groeisector is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content