bpost

De halfjaarcijfers van bpost tonen nogmaals aan dat het bedrijf de voorbije maanden een unieke kans heeft gemist om zich strategisch te versterken. De verdediging van de omzet en winst rust in een afkalvende brievenmarkt steeds meer op de schouders van de pakjesbezorging. In het tweede kwartaal bezorgde bpost 18,2 % meer pakjes, goed voor een omzetstijging van 12,6 %. De concurrentie is echter pittig, niet het minst van de Nederlandse collega’s van PostNL, dat heel wat pakketten bezorgt in België. Een samensmelting van bpost en PostNL ligt daarom voor de hand.

Er zijn heel wat synergievoordelen te rapen en de kans op een waardevernietigende prijzenslag wordt kleiner als twee concurrenten versmelten tot één bedrijf. De overname van PostNL zat in een laatste rechte lijn, maar ketste in juni af door een lek van ex-minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascale Labille. Voorlopig wordt niet meer gesproken tussen beiden bedrijven, maar CEO Koen Van Gerven sluit een nieuwe toenaderingspoging niet uit. Wordt dus vervolgd.

Ook zonder de overname van PostNL blijft bpost op koers. De omzet daalde in het kwartaal met 1 %, wat iets minder is dan verwacht, en wat zich vertaalde in een nagenoeg stabiele bedrijfskasstroom (ebitda). Die stabiele cijfers verbergen een voor bpost bekende, maar wel turbulente onderliggende dynamiek. De structurele daling van de klassieke brievenpost roomde in het tweede kwartaal 5 miljoen EUR aan ebitda af, maar de daling van de brievenpost bleef beperkt tot -3,8 %. Het management blijft bij een daling van het postverkeer over heel 2016 van toch 5 % (eerder wel 5 tot 6%). Een andere tegenvaller is de verdere daling van de overheidsvergoeding voor het beheerscontract. Dat kost bpost in het tweede kwartaal 8,1 miljoen EUR en op jaarbasis 26,8 miljoen EUR.

Deze dalingen van de ebitda werden dus gedeeltelijk gecompenseerd door de groei in de pakjesdienst, goed voor 7,2 miljoen EUR extra. Kostenbesparingen leverden 5,3 miljoen EUR op. Op die geijkte formule om de resultaten en dus ook het dividend te beschermen, zit nog geen sleet. De bedrijfswinst (ebit) bleef met een daling van 1,1 % wel iets achter op de verwachtingen, vooral omdat de kostenbesparingen moeite hebben het vooropgestelde schema te volgen. Productiviteitsverbeteringen moeten ervoor zorgen dat bpost het jaarlijks met 800 tot 1200 voltijdsequivalenten minder kan doen, maar die teller staat momenteel op ongeveer 700. Die continue afslankingsoperatie verloopt op relatief natuurlijke wijze omdat 38 % van het personeel van bpost ouder is dan 50.

De verwachtingen voor 2016 worden heel lichtjes opgetrokken. In plaats van een stabiele ebitda en dividend verwacht bpost nu dat de ebitda en dividend minstens het niveau van vorig jaar zullen halen. Er kan ook niet genoeg onderstreept worden dat bpost heel wat vrije kasstroom genereert. In de eerste helft van het jaar schreef bpost op die manier 181 miljoen EUR bij op de rekening.

Conclusie

Bpost blijft op koers. De daling van het klassieke postverkeer blijft beheersbaar, de pakjesactiviteit groeit snel en de productiviteitsverbeteringen gaan door. Die gang van zaken is goed voor een stabiel dividendrendement van 5,5 %, wat in deze tijden van lage rentevoeten heel interessant blijft.

Advies: koopwaardig

Risico: laag

Rating: 1A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content