BOZE MIDDENSTAND

De mogelijke inplanting van kledingzaak Pijls aan de Roeselaarse stadsrand verhit de middenstands- gemoederen. De knoop moet op ministerieel niveau worden doorgehakt.

Dat in het Mammoet Center 3 aan de Brugsesteenweg in Roeselare mogelijks de 965m² grote kledingzaak Pijls wordt gehuisvest, zorgt voor heel wat beroering bij de lokale middenstand. Het NCMV, de organisatie voor zelfstandige ondernemers, maakt er zelfs een testcase van, en tekende beroep aan tegen de toelating die het Roeselaarse schepencollege verleende. Vorige donderdag, 29 augustus, behandelde het Nationaal Comité voor de Distributie dat dossier, en het verstrekte een . ?. ?. ?. ?. advies. Het advies is evenwel niet bindend voor het interministerieel comité economische zaken (federaal, Di Rupo), landbouw (federaal, Pinxten), vervoer (federaal, Daerden) en economische zaken (Vlaams, Van Rompuy) dat uiteindelijk de knoop moet doorhakken. Het kan dus nog alle kanten uit.

Bouwpromotor nv Bouckaert, eigenaar van de drukbezochte Mammoet Centers 1 en 2 langs diezelfde Brugsesteenweg, vult momenteel nummer 3, waar interieurzaak Lapeyre, Hifi Roels en Hubo al onderdak hebben gevonden. Bouckaert diende bij het stadsbestuur een aanvraag in om er de dames-, heren- en kinderkledingzaak Pijls te mogen huisvesten, een “zuster” van de 1200 m² grote winkel die de Limburgse familie Pijls uitbaat in Genk. En het schepencollege gaf zijn toestemming. Daarmee doorbrak het college het moratorium op de vestiging van nieuwe baanwinkels dat het zowat een half jaar geleden zelf instelde, in afwachting van een studie die het West-Vlaams Economisch Studiebureau (WES) zou maken. Een voorlopig synteserapport daarvan (dat al aan het stadsbestuur werd bezorgd), stelt dat wel nog een aantal branches in aanmerking kunnen komen voor vestiging buiten de stadskern : het betreft hier dan vooral de “volumineuze” handel, die een grote parking voor de deur nodig heeft. Zoals : woninginrichting, huishoudelijke artikelen, tuincentra en doe-het-zelf-zaken. Daar kan het NCMV, bij monde van secretaris Johan Vanbrussel, mee instemmen. “Maar koopwaar zoals schoenen en textiel hoort thuis in de winkels van de binnenstad. Daarom ook zijn we bij het federaal ministerie van Economische Zaken in beroep gegaan tegen de goedkeuring door het schepencollege. Dames-, heren- en kinderkleding in het betere middensegment van de markt (waar Pijls zich positioneert) is voldoende aanwezig in het centrum én in de periferie van Roeselare. Waarom zouden we onze eigen Roeselaarse handelszaken op zo’n wijze moeten laten beconcurreren ? Trouwens, ook de WES-studie stelt dat boetiekkleding niet thuishoort aan de rand van de stad.” Wordt vervolgd.

MAMMOET CENTER 3 Met of zonder Pijls ?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content