Bovenbrein of onderbrein

Marc Buelens
Marc Buelens Professor-emeritus aan de Vlerick Business School.

Beantwoord zo eerlijk mogelijk de volgende twee vragen:

Vraag 1: Geef een score tussen 1 en 10 (maar vermijd 5) in de mate waarin u zich herkent in iemand die zegt:

– Ik maak graag plannen.

– Voor ik een nieuw kledingstuk kies, wil ik weten of het wel zal passen bij de andere stukken die ik zal dragen.

– Voor ik aan een project begin, verzamel ik vrij systematisch alle belangrijke hulpmiddelen.

– Ik probeer telkens zo goed mogelijk in te schatten wat de gevolgen zijn van mijn beslissingen.

Vraag 2: Geef een score tussen 1 en 10 (maar vermijd 5) in de mate waarin u zich herkent in iemand die zegt:

– Ik betast graag de oppervlakte van voorwerpen.

– Als ik muziek beluister, identificeer ik graag elk instrument.

– Ik kan lang kijken naar hoe het licht speelt op een voorwerp.

– Vooraleer ik iets koop, bekijk ik het grondig.

Deze twee vragen zijn gebaseerd op een nieuw boek van toponderzoeker Stephen Kosslyn van Harvard: Top Brain/Bottom Brain.

Hoe hoger uw score op vraag 1, hoe actiever uw ‘bovenbrein’ is. Hoe hoger uw score op vraag 2, hoe actiever uw ‘onderbrein’ is.

Volgens de nieuwste inzichten in het menselijke brein is het onderscheid boven-onder heel fundamenteel, en veel belangrijker dan het voorbijgestreefde en misleidende onderscheid tussen linker- en rechterhersenhelft. Kunstenaars hebben een sterk onderbrein, financieel directeurs een sterk bovenbrein. De gemiddelde lezer van Trends zal ongetwijfeld een sterk bovenbrein hebben. De kans is dus groot dat u zichzelf op vraag 1 een score boven de 7 hebt gegeven. Als u onder de 5 scoort en dus laag scoort op bovenbrein, dan kan ik u feliciteren: u leest een tijdschrift dat waarschijnlijk niet tot uw ‘natuurlijke habitat’ behoort, knap dat u uit uw comfortzone bent gestapt. Voorspellen hoe u scoort op vraag 2, is veel moeilijker. U bent geen studenten aan de kunstacademie.

Boven- of onderbrein hebben niets te maken met intelligentie. Het gaat om voorkeur bij keuzes. Waar vertrouwt u op? Het is ook niet ‘ratio’ versus ’emotie’. Want als ons bovenbrein actief is, voelen we ook heel sterke emoties.

De kans is zeer groot dat u twee keer ruim boven de vijf hebt gescoord. Dan bent u van persoonlijkheid een ‘mover’. U zet graag plannen uit, zet graag de dingen in beweging, maar u bent ook graag betrokken bij de concrete uitvoering ervan. Typisch voor managers en ondernemers. In mijn peperduur betaalde consultingdiensten aan bladen als Trends, raad ik hen uiteraard aan meer artikels op te nemen die de movers interesseren. En als ze mij dan nog wat extra betalen, leg ik hun ook uit hoe die artikels er moeten uitzien. Al die adviezen zijn uiteraard gebaseerd op de werking van de hersenen.

De kans is heel klein dat u laag top en laag bodem bent. Want dan bent u een adaptor, een volgeling. Aangenaam gezelschap, dat doet wat van u gevraagd wordt. In mijn nog duurdere consultingdiensten aan Scientology raad ik hun aan die doelgroep heel speciaal in het oog te houden. Succes gegarandeerd.

Vrij velen onder u zullen hoog top-laag bodem zijn. Join the club. Dan bent u een stimulator. U hebt grootse plannen en ideeën, maar u kijkt ook terug op massa’s nooit afgewerkte projecten. Of u bent een nerd, die het geen barst kan schelen dat hij geen gelijk krijgt, omdat hij toch weet dat hij gelijk heeft. In mijn gratis consultingdiensten aan de creatieve sector raad ik hun af deze mensen topmanager te maken. In het gewone bedrijfsleven passen ze wel, omdat ze daar aan de top niet uitsluitend omringd worden door andere stimulatoren.

Een enkeling onder u zal laag top-hoog bodem zijn. Proficiat. U bent een ‘ziener’. U kunt het ook niet helpen, maar u ziet nu eenmaal beter, sneller en anders. U zegt niet veel, maar als u spreekt, is het met veel gezag en wijsheid. U doorziet veel te snel mijn flauwe trucs als consultant. Ik vermijd u liever.

Leuk hé. En zeer wetenschappelijk onderbouwd door Harvard University. Klein detail. De auteurs geven zelf in het boek toe dat nog haast niets is getest.

De auteur is partner-hoogleraar management aan de Vlerick Business School.

MARC BUELENS

Boven- of onderbrein hebben niets te maken met intelligentie. Het gaat om voorkeur bij keuzes.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content