Bouwen dat het niet meer proper is

De installaties van petrochemische en farmaceutische bedrijven moeten aan strenge milieunormen voldoen. IBS Industrial weet alles van bouwen én van milieu.

In februari 1999 nam Kris Luckx samen met zijn vader een klein bedrijf in Geel over. Vrijwel meteen verhuisden ze de firma naar Herk-De-Stad en herdoopten ze tot IBS Industrial. De hoofdzaak bij IBS Industrial is industriële bouw. De firma specialiseert zich voornamelijk in niches zoals betonwerken, milieu-investeringen, de sanering van tanks, de renovatie en aanpassing van gebouwen en dies meer. Vooral petrochemische, farmaceutische en voedingsbedrijven weten de kunsten van IBS te waarderen.

IBS Industrial werkt al geruime tijd volgens de opgelegde normen voor veiligheid, gezondheid en milieu. Daarom krijgt het bedrijf frequente audits door een erkende certificatie-instelling. “Onze onderneming zorgt ervoor dat de delicate producten die onze klanten maken, veilig blijven en dat de milieunormen worden nageleefd door een kwaliteits- en veiligheidsbeleid,” zegt gedelegeerd bestuurder Kris Luckx (31). De man staat in voor de dagelijkse leiding van het bedrijf. Zijn vader komt eenmaal per week langs om de belangrijkste zaken te bespreken.

Sinds de overname heeft de omzet een enorme klim gemaakt: van 258.600 euro in 1998 naar bijna 4 miljoen euro in het jaar 2000. Het aantal werknemers is evenredig gegroeid. “Momenteel stabiliseert de groei wat en proberen we ook meer uit te besteden aan onderaannemers,” zegt Luckx.

Om transportproblemen te vermijden, verspreidt het bedrijf zijn veertigkoppige personeel over drie werven in Limburg, Vlaams-Brabant en Antwerpen. “Momenteel zijn we veel aan het werk in de haven van Antwerpen, waar we zorgen voor de milieusaneringen van tankcontainers die vloeistof vervoeren,” vertelt Luckx. “Zo’n sanering vraagt knowhow. Het vinden van bekwame vakmensen is dan ook een terugkerend probleem.”

De grote kracht van het bedrijf is de flexibele en kleinschalige aanpak, waardoor het soepel kan inspelen op de noden van de klant. Er is geen trage beslissingshiërarchie. “Wel zijn we sterk afhankelijk. Het grootste deel van de omzet realiseren we bij drie à vier klanten. Hierdoor kunnen de jaarresultaten sterk schommelen in functie van de uitgevoerde projecten,” zegt Luckx. “Een ander probleem waarmee we vaak worden geconfronteerd, is de groeifinanciering: een minder strakke houding van de banken zou meer investeringen en groei opleveren.”

K.H. [{ssquf}]

IBS INDUSTRIAL NV 20001996

TOEGEVOEGDE WAARDE2.063.441170.352

CASHFLOW472.5105206

PERSONEEL416,5

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content