Bouwen aan toegevoegde waarde

Roel Van Espen medewerker Trends

Het aannemingsbedrijf Democo maakt deel uit van de Limburgse Democo Group. Overnames en een systematische uitbreiding van de activiteiten ondersteunen de groei van de bouwgroep.

In bijna veertig jaar is Democo Group uitgegroeid tot een bouwgroep met uiteenlopende activiteiten, van projectontwikkeling over algemene aanneming tot technieken, afwerking en onderhoud. Die zijn verdeeld over tien afzonderlijke bedrijven. Samen hebben ze meer dan 550 werknemers en realiseren ze een geconsolideerde jaaromzet van 280 miljoen euro. “Deze bedrijven opereren zelfstandig, maar kunnen ook als geïntegreerde groep samenwerken om complexe projecten aan te pakken en synergie te ontwikkelen”, zegt commercieel directeur Marc Vanhees. “We bieden onze klanten dus een one stop-contact aan voor de verschillende aspecten van de bouw.”

De activiteiten van de groep zijn gebundeld in drie pijlers. Een eerste is de algemene aanneming, die – via Democo nv – focust op nieuwbouw- en renovatieprojecten. “Aanvankelijk waren we daarmee vooral actief in de industrie”, zegt Vanhees. “Maar vandaag bouwen en verbouwen we ook scholen, kantoren, woonzorgcentra, utiliteitsgebouwen, ziekenhuizen en appartementen. We zoeken altijd naar creatieve en innovatieve totaaloplossingen, ongeacht het type bouwwerk.” Democo streeft vooral naar de realisatie van energiezuinige panden. De omvorming van een tienduizend vierkante meter groot AXA-gebouw tot het eerste energieneutrale kantoor in ons land is daar een mooi voorbeeld van.

Dicht bij de klant

Democo nv is goed voor 70 procent van de groepsomzet. Om dicht bij de klant te staan, organiseert het Hasseltse bedrijf zijn aannemingswerk sinds enkele jaren ook vanuit Brussel en Antwerpen. Die twee extra zetels zijn intussen al goed voor 35 procent van de groepsomzet. Ook Democo Poland (internationale projecten) en Deholi (interieur) zijn twee bedrijven in de groep die zich toeleggen op algemene aanneming.

De tweede poot van Democo Group focust op projectontwikkeling. Dat gebeurt via DMI Vastgoed, een autonome onderneming die zich al 25 jaar toelegt op binnenstedelijke kernversterking in Vlaanderen en Brussel.

De derde pijler van de groep is een allesomvattende techniekenafdeling. “Zes bedrijven zorgen voor het ontwerp, de installatie en het onderhoud van alle mogelijke elektrische en sanitaire technieken”, zegt Marc Vanhees. “Ze bedienen heel België, het Groothertogdom Luxemburg en het zuiden van Nederland vanuit vier vestigingen in Hasselt, Antwerpen, Merelbeke en sinds kort ook Brugge.” Zopas nam de groep de West-Vlaamse HVAC-specialist Daeninck & Deweerdt over.

Omzetgroei

In de afgelopen vijf jaren kon Democo Group telkens een jaarlijkse omzetgroei van 15 procent neerzetten. Die werd enerzijds gerealiseerd door de organische groei van de aannemers- en ontwikkelingsactiviteiten, en anderzijds via overnames en een uitbreiding van de activiteiten. De jaarrekening van de bouwgroep wordt vooral gekenmerkt door een solide toegevoegde waarde. Marc Vanhees: “Dat is voornamelijk een gevolg van onze voortdurende inzet op innovatieve en energiezuinige bouwtechnieken. We hebben de specialisten in huis om de opgebouwde kennis te valoriseren in al onze bouwprojecten.”

Roel Van Espen

“We zoeken altijd naar creatieve en innovatieve totaaloplossingen, ongeacht het type bouwwerk”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content