Boskalis

In de eerste dagen van het nieuwe jaar kwam Boskalis, de grootste baggermaatschappij ter wereld, al met overnamenieuws. Het neemt de dredgingactiviteiten over van STRABAG Wasserbau, ook bekend als Möbius Wasserbau, de marktleider in Duitsland. De overeengekomen prijs is 70 miljoen EUR voor de overgenomen activiteiten, die staan voor een jaaromzet van 50 miljoen EUR.

Het Boskalis-aandeel is de jongste jaren een duidelijke achterblijver, zeker in vergelijking met de Belgische sectorgenoot CFE. Als we kijken over de voorbije twaalf maanden, gaapt er een stevige kloof tussen de prestatie van CFE (+29 %) en het Boskalis-aandeel (-13 %). Dat is op de eerste plaats de verdienste van AvH om bij CFE de focus meer en meer te leggen bij de bagger en weg te halen van de bouwactiviteiten. Maar het immense koersverschil is ook een gevolg van de omgekeerde focus bij Boskalis: minder klemtoon op bagger en aandacht voor diversificatie met het voorbije lustrum de overnames van SMIT Internationale (assistentie van binnenkomende en uitgaande zeeschepen met sleepboten, verder berging en wrakopruiming) en Dockwise (specialisatie: verplaatsen van extreem zware offshore platformen). Dat leidde tot meer spreiding van de inkomsten, maar viel slecht op de beursvloer in de context van forse lagere energieprijzen en minder werk voor de oliedienstenspelers.

Daar kwam nog de hele heisa rond Fugro bovenop. De Nederlandse oliedienstenspeler is gespecialiseerd in de verzameling en interpretatie van het aardoppervlak en de onderlagen van de bodem en rotsen. Een deelsegment uit de oliedienstensector dat helemaal aan het begin van de onderzoek en exploratie staat en zodoende heel gevoelig is voor schommelingen in de olieprijs. Het aandeel kreeg vorig jaar dan ook rake klappen. Tot in het najaar bleek dat Boskalis een oogje had laten vallen op Fugro en een belang begon op te bouwen. Volgens de meest recente officiële bekendmaking heeft Boskalis al 25,1 % van Fugro in handen. Zoals bij ons is ook in Nederland een bod op alle aandelen verplicht, zodra de drempel van 30 % wordt bereikt. Een meerderheid van de analisten denkt ook dat het eerder vroeg dan laat tot een overname zal komen. Tot ongenoegen van de bedrijfstop van Fugro, die helemaal niet is opgezet met de steeds grotere positie van Boskalis in de oliedienstenspeler.

De halfjaarcijfers van Boskalis toonden een recordomzet van 1,57 miljard EUR, net als een recordwinst van 306,5 miljoen EUR netto, veel beter dan de gemiddelde analistenverwachting van 188 miljoen EUR. Maar toen al was het orderboek teruggevallen tot 3,0 miljard EUR of bijna één keer de jaaromzet. De tradingupdate voor het derde kwartaal leerde dat het orderboek tot 2,8 miljard EUR verder was gekrompen. Vorig jaar stonden de baggeractiviteiten voor 53 % van de omzet, Offshore energy (onder meer Dockwise) voor 39 % en SMIT voor 9 %.

Conclusie

Op basis van steeds meer waarderingscriteria is Boskalis goedkoper dan CFE geworden. Tegen 10 keer de verwachte winst voor 2015 en 12,5 keer voor 2016 en een verhouding van 7,5 keer ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda). Dat is niet duur, maar het dalende orderboek doet ons uit voorzichtigheid toch voor een adviesverlaging kiezen.

Advies: houden/afwachten

Risico: laag

Rating: 2A

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content