Boren is een kunst

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Schlumberger is niet alleen de grootste oliedienstenspeler ter wereld, het profiteert ook volop van de schaliegasrevolutie in de Verenigde Staten.

Door de ontdekking van schaliegas en schalieolie is energie in de Verenigde Staten fors goedkoper geworden. De gasprijs ligt in dat land 60 à 70 procent lager dan in Europa en Azië. Dat geeft de Amerikaanse economie een niet te onderschatten competitief voordeel. In de Verenigde Staten komt een nieuwe indus-trialisering op gang, vooral in energie-intensieve sectoren zoals de chemie en de productie van meststoffen.

Om schaliegas te winnen wordt gesteente gebroken door er onder hoge druk grote hoeveelheden water, zand en chemicaliën in te spuiten. Die techniek heeft fracken’. Het is een hele uitdaging om de schaliegasvoorraden in kaart te brengen, succesvol te boren en de schade voor het milieu zo veel mogelijk te beperken. Het Frans-Amerikaanse oliedienstenbedrijf Schlumberger beschikt over de beste technologische expertise om tot sterke productieresultaten te komen. Daarnaast levert het een brede waaier van producten en diensten aan oliemajors. Een andere belangrijke troef is zijn wereldwijde aanwezigheid. Schlumberger is actief in 85 landen. In het vierde kwartaal van 2013 kwam 70 procent van de omzet van buiten Noord-Amerika. Daardoor zijn de risico’s gespreid op langere termijn.

Voor het bijna afgelopen tweede kwartaal — de kwartaalcijfers worden bekendgemaakt op 19 juli — staat de analistenconsensus op een omzet van 11,15 miljard dollar (+6,7 % tegenover dezelfde periode vorig jaar) en een winst per aandeel van 1,10 dollar (+5,3 %). De verwachtingen voor de jaaromzet en de jaarwinst bedragen 45,7 miljard dollar (+8,5 %) en 4,67 dollar per aandeel (+12 %).

De eerste kwartaalcijfers van 2013 gaven een gemengd beeld. De omzet bleef met 10,67 miljard dollar licht onder de analistenconsensus van 10,72 miljard dollar (met een hoogste schatting van 11,14 miljard dollar). De nettowinst kwam uit op 1,26 miljard dollar of 0,94 dollar per aandeel, tegenover nog 1,28 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2012 (0,97 dollar per aandeel). De recurrente winst (zonder uitzonderlijke elementen) bedroeg 1,01 dollar per aandeel, boven de 0,98 dollar van het jaar voordien. Ook de analistenprognose voor het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg 0,98 dollar per aandeel.

Schlumberger is een absolute topper in de oliedienstensector. Op basis van een verwachte winst per aandeel van 4,67 dollar voor dit jaar en 5,67 dollar voor volgend jaar (+21 %) geeft dat een waardering van 15 keer de verwachte winst voor dit en 12 keer die van volgend jaar. Gezien de marktpositie en het schaliegaspotentieel is dat veeleer goedkoop. Om die reden vinden we het aandeel koopwaardig.

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content