Bonen uit de hele wereld

Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

De familie Vanden Avenne is een begrip in de landbouwgrondstoffensector. Ook de vierde generatie zet onverdroten het werk van stamvader Zéno voort. Het maakt Vanden Avenne Commodities tot een van de grootste omzetmakers in de provincie.

Goed geld verdienen met landbouwgrondstoffen. Het is een kernactiviteit van het handelshuis in landbouwgrondstoffen Vanden Avenne. Daarmee begon het ook allemaal in 1889. Toen startte stamvader Zéno Vanden Avenne met de handel in landbouwgrondstoffen in Ooigem, een deelgemeente van Wielsbeke.

De vierde generatie van de familie leidt vandaag de nv Vanden Avenne Commodities, met Xavier Vanden Avenne. De onderneming is een van de grotere omzetmakers in de provincie West-Vlaanderen, met 657 miljoen euro omzet in het boekjaar van begin juni 2013, tot eind mei 2014.

Uitgebreid takenpakket

Voor die grote omzet waren nauwelijks 31 werknemers nodig. Bovendien kan de omzet zwaar schommelen, in functie van de wereldprijs van de landbouwgrondstoffen. In het boekjaar 2012-2013 bedroeg de omzet bijna 753 miljoen euro. Het overgrote deel van de bedrijfskosten bestaat uit de aankoop van die landbouwgrondstoffen: ze maken 95 procent uit van de bedrijfskosten in het jongste boekjaar.

Het takenpakket van de onderneming werd fors uitgebreid sinds 1889. Ze verhandelt niet enkel landbouwgrondstoffen, ze verzorgt ook de distributie en de opslag. Vanden Avenne Commodities sluit termijncontracten voor klanten, doet de logistieke verzorging, stelt de goederen ter beschikking in een magazijn, en levert vervolgens die landbouwgrondstoffen just-in-time. Dus net op het moment dat een veevoederproducent ze nodig heeft. Ook de kwaliteitsbewaking van de producten neemt Vanden Avenne voor zijn rekening.

Jaarlijks levert de onderneming drie miljoen ton landbouwgrondstoffen. De belangrijkste landbouwproducten zijn sojabonen, soja- en koolzaadschroot, maïs, tarwe en gerst. Die worden vooral geleverd in West-Europa, van Duitsland tot Spanje. Ze worden geïmporteerd uit de hele wereld, van Argentinië, Oekraïne, tot Maleisië.

Biobrandstof

Een bijkomende activiteit is de handel in koffie, met Briz Coffee.

Daarnaast heeft de onderneming ook een belang van 14,5 procent in Alco Bio Fuel. Dat is een producent van bio-ethanol in de Gentse haven, met een jaarlijkse productiecapaciteit van 220.000 kubieke meter. Vanden Avenne is er aandeelhouder, samen met onder meer Aveve, de landbouwpoot van de Boerenbond. Vanden Avenne heeft een belang van 20 procent in een andere speler in biodiesel, Bioro. Dat doet Vanden Avenne samen met onder meer de Amerikaanse landbouwmultinational Cargill. Bioro produceert jaarlijks 300.000 ton biodiesel.

Na vier generaties heeft de familie Vanden Avenne de ervaring met landbouwgrondstoffen duidelijk in de vingers. In het jongste boekjaar van de geconsolideerde vennootschap werd een bedrijfsresultaat van 6,1 miljoen euro behaald, en een nettowinst van 8,5 miljoen euro. Toch is die winst vooral het resultaat van de belangen in biobrandstoffen. De handel in landbouwgrondstoffen genereert grote omzetten, maar kleinere marges. De nettowinst uit die activiteiten bedroeg net geen 2,9 miljoen euro.

Wolfgang Riepl

Jaarlijks levert de onderneming drie miljoen ton landbouwgrondstoffen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content