Bom Sucesso: golfresort aan een lagune

Een Portugese promotor mikt vooral op locatie en originaliteit. Hij liet twintig toparchitecten samen 600 woningen tekenen in de buurt van de toeristische stad Obidos. Voorts komen hier een golfterrein, vijfsterrenhotel met spa, manege, tennisclub met helihaven en nog meer. Wij gingen kijken naar dit exclusieve resort in aanbouw.

Bom Sucesso (Portugal)

Over twee jaar moeten hier niet minder 600 woningen oprijzen op de heuvels rond de middeleeuwse stad Obidos, ter hoogte van het gehucht met de veelbelovende naam Bom Sucesso en op enkele kilometers van het strand van Rio Cortiço. Wanneer we het vastgoedproject samen met de promotor en de architecten bekijken, wordt één ding meteen duidelijk: het is een commerciële aangelegenheid, maar we blijven gelukkig ver verwijderd van de ‘betonmolenmoorden’ die al twintig jaar lang de Iberische kust teisteren, van de Portugese Algarve tot de Costa Brava.

90 % verkocht ‘op plan’

In Obidos, op 75 kilometer van de hoofdstad, trekt de familiale promotor Acordo de kaart van de toegevoegde waarde: “Investeerders van hier en elders, die bereid zijn om de prijs te betalen voor kwaliteit, moeten er zeker van zijn dat hun belegging op middellange termijn zal renderen,” legt de verkoopmanager voor Noord-Europa, Antonio Caiado Silva Pereira, uit.

Die formule blijkt te werken. “Het heeft ons tien jaar gekost om het project te laten rijpen en goed op de markt te positioneren. Op dit ogenblik zijn er al twee bouwfases opgestart: de eerste werd voor 90 % verkocht nog voor de eerste steen gelegd was. De tweede, waarvan we de commercialisering pas net voor de winter in gang gezet hebben, telt nu al 65 vaste reserveringen. Daarnaast zijn we ook al begonnen met de aankoop van de omliggende terreinen – van een Belgische eigenaar trouwens – om de ontwikkeling van de site te kunnen voortzetten,” preciseert Caiado Silva Pereira.

Met de voeten in het gele krijtstof dat de contouren aangeeft van het toekomstige privédomein, dat tussen de pijnbomen en eucalyptussen ligt, kan hij nu eindelijk met eigen ogen zien wat hij zich allicht jarenlang heeft ingebeeld en heeft aangeprezen op glanspapier en op maquette.

De eerste klanten die door de originaliteit van het product werden aangetrokken waren, naast Portugezen, vooral Madrilenen. “We liggen via de A15 op een rechte lijn tussen de Spaanse hoofdstad en de oceaan,” verklaart Caiado Silva Pereira. “Maar ook Engelsen en Scandinaviërs tonen interesse. We hebben ook al een partner die het project commercialiseert in Nederland en we leggen de laatste hand aan de contacten met een Belgische tussenpersoon.”

De toekomstige bewoners, van wie 90 % een vrijstaande villa zal bezitten die tot en met de binneninrichting gepersonaliseerd zal worden, zijn overwegend bemiddelde golffans en liefhebbers van openluchtsporten. Voor een woning met drie slaapkamers moeten ze een bodemprijs van 500.000 euro neertellen. “Sommige loten met een zekere standing, op een groter perceel of zeer goed gelegen, gaan op dit ogenblik voor 2 miljoen euro van de hand. Maar bij de lancering van het project hebben sommige klanten die een fijne neus hadden en het originele van het hele project aanvoelden, een appartement voor 250.000 tot 320.000 euro kunnen kopen.”

De eigenaars moeten voor hun begininvestering wel rekening houden met de afschrijvingen die aangedragen worden door het pand te verhuren wanneer ze er zelf niet van genieten. Acordo garandeert de bewoners overigens contractueel een rendement van 5 % per jaar in de eerste twee jaar dat ze hun tweede verblijf voor derden op de markt brengen.

Aan de oever van een lagune

De ligging aan de oever van een lagune, de standingvolle aanleg van de site, het internationale golfterrein, het vijfsterrenhotel met spa, de manege, de tennisclub met helihaven en de recreatiemogelijkheden en diensten (zoals een permanente pendeldienst naar het strand en het stadscentrum) zijn allemaal zaken die ook in naburige projecten aangeboden worden. Het originele van dit project schuilt in de stempel van een twintigtal architecten die samen de Portugese elite op dat vlak vormen (zie kader: Er is nog plaats).

Het werd een samenwerking zonder voorgaande: allen toonden ze zich bereid om met hun tekenpennen een coherent designresort te maken. Het masterplan, dat de handtekening draagt van Wimberly Allison Tong & Goo, een van de grootste bureaus ter wereld op het gebied van resortontwerp, speelt overigens op zeker. Het garandeert dat de residentiële densiteit niet hoger zal liggen dan 7 % van de totale oppervlakte van het domein. Alleen al het golfterrein slokt trouwens bijna 60 hectare op. Deze uitzonderlijke ontwikkeling betekent een investering van zo’n 150 tot 200 miljoen euro.

Op het terrein zijn de graaftuigen druk bezig om wegen aan te leggen en de basisinfrastructuur af te werken, tot en met de onweerbekkens, kunstmatige meertjes en reservoirs voor de besproeiing van de greens. Om het geheel nog wat aangenamer te maken, heeft de Portugese promotor Acordo ook een honderdtal eeuwenoude olijfbomen opgekocht. Die werden van de verdrinkingsdood gered toen in het zuiden een stuwdam werd aangelegd. Ze zijn ondanks hun respectabele ouderdom allemaal opnieuw geplant en dienen nu om de toekomstige locaties van de villa’s en de andere woningen af te bakenen.

Een ander origineel element, dat voor het grootste deel door Acordo georkestreerd wordt om de commerciële leefbaarheid van het toeristische project te verzekeren, is het management van de overnachtingen die in het residentiële park op de site aangeboden worden. Dat zal gebeuren door de uitbater van het vijfsterrenhotel dat aan de rand van het resort zal worden gebouwd. “We leggen de laatste hand aan de toewijzing van het beheer van de hotelinfrastructuur aan een gespecialiseerde internationale keten, die naast de verhuring van de 250 hotelkamers ook de sportactiviteiten en de verhuring van de privéresidenties zal beheren,” zegt Antonio Caiado Silva Pereira.

Dat er op korte afstand concurrerende resorts liggen, schaadt dit commerciële project geenszins, meent hij, want een golfterrein trekt een specifiek cliënteel aan. “U moet weten dat er in Europa – en vooral in Spanje – een tekort aan golfinfrastructuur is. De liefhebbers houden er bovendien van hun activiteiten te spreiden. Ze gaan elke week op zoek naar twee of drie plekken binnen een beperkte oppervlakte. We zijn dan ook complementair aan naburige infrastructuren.”

Philippe Coulée

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content