Bol.com betaalt bedriegers 750.000 euro

De Nederlandse webwinkel bol.com maakte in 2019 geld over aan oplichters die zich voordeden als Brabantia. De maker van vuilnisbakken en keukengerei eiste alsnog de betaling en kreeg gelijk van de rechter in Utrecht.

De Nederlandse zakenkrant FD berichtte over de vergissing van bol.com op basis van de uitspraak van de rechtbank. Brabantia verkoopt producten op bol.com, dat eigendom is van Ahold Delhaize. Daardoor moet de webwinkel regelmatig betalingen overmaken aan Brabantia.

In november 2019 kreeg bol.com van een medewerker van Brabantia, wiens mailbox gehackt was, een e-mail over een wijziging van een rekeningnummer. De mail was opgesteld in slecht Nederlands en de nieuwe rekening was een Spaanse rekening. Dat had alarmbellen moeten doen afgaan bij bol.com, meent de rechter. Bovendien was de rekeningwijziging gemakkelijk te controleren met een telefonische opvolging. Omdat de medewerkers van bol.com de authenticiteit van de nieuwe rekening niet controleerden, kwamen alle betalingen tussen 4 december 2019 en 22 januari 2020 aan Brabantia op een verkeerd rekeningnummer terecht. In totaal ging het om meer dan 750.000 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content