Boiler wordt batterij

© GET

ThermoVault in Genk regelt en stuurt verwarmingstoestellen. Die innovatie resulteerde in een virtuele energiecentrale met een flexibel vermogen van ruim 2 megawatt.

Hoe werkt het product? “Onze combinatie van software en hardware stuurt automatisch verwarmingstoestellen in woningen”, zegt oprichter Sandro Iacovella. “Dat gebeurt via zelflerende algoritmes. We hebben ook een tool voor het onderhoud. Ons product transformeert alle aangesloten toestellen tot efficiënte apparaten om hernieuwbare energie op te slaan.”

Wat zijn de voordelen? “Onze oplossing is makkelijk te installeren en is toepasbaar op elk type elektrische boiler en meer dan 1450 modellen van warmtepompen. Ze levert een energiebesparing van gemiddeld 20 procent op door de reductie van stralingsverliezen, zonder enige impact op het comfort. De investering is doorgaans in minder dan drie jaar terugverdiend.”

Hoe gebeurt de energieopslag? “De verwarmingstoestellen worden ook gebruikt als opslagbatterij voor lokaal opgewekte energie uit bijvoorbeeld zonnepanelen. In vergelijking met een klassieke thuisbatterij is die tien keer goedkoper. De gigantische virtuele energiecentrale die ThermoVault zo creëert, helpt het transmissienet te balanceren. Onze doelstelling is het grootste decentrale opslagsysteem van energie ter wereld uit te bouwen.”

Waaruit bestaat het businessmodel? “ThermoVault is al actief in België en Frankrijk. We verkopen onze oplossing tegen een toegankelijke prijs, zonder abonnementskosten, om zo veel mogelijk klanten te bereiken. Daarnaast praten we met netbeheerders zoals Elia en Fluvius om onze opslagsystemen operationeel te krijgen. Dat moet voor recurrente inkomsten zorgen.”

Waar komt de financiering vandaan? “Ik investeerde zelf en haalde een beperkt bedrag op bij familie. We plannen een bijkomende kapitaalronde om onze technologie te verspreiden over heel Europa. Die markt, met meer dan 100 miljoen verwarmingstoestellen, heeft een mooi potentieel.

“In onze adviesraad zitten mijn vroegere hoogleraars van de KU Leuven en de UC Berkeley in Californië. We krijgen ook steun van The Foundry (de accelerator van UC Berkeley, nvdr), Start it @KBC en Netwerk Ondernemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content