Boerenzoon wordt manager

Bijna zijn hele carrière werkt Etienne Cosyns al bij Aveve. Op 1 mei schopte hij het tot directeur-generaal van de groep.

Nog voor hij iets anders vertelt, geeft Etienne Cosyns (54) al mee dat hij een boerenzoon is. Nu hij de titel directeur-generaal draagt, voelt hij zich dan wel eerder een manager, dankzij zijn roots voelt hij zich ook nog steeds thuis in de landbouwsector. Maar de uitdaging voor het komende jaar blijft voor hem om alle activiteiten waarop Groep Aveve zich binnen die sector richt, te leren kennen.

Na zijn opleiding tot landbouwkundig ingenieur aan de universiteit van Leuven en een extra opleiding industrieel beleid, maakte hij amper twee tussenstops alvorens bij Aveve aan de slag te gaan. De eerste tussenstop was een verplichte: de legerdienst. De tweede keer hield Cosyns halt in de proeftuin van de Leuvense universiteit. Al in 1979 startte hij als stafmedewerker bij zijn huidige werkgever.

Na enkele omzwervingen binnen het bedrijf, werd hij in 1996 algemeen directeur van Ets. Lebrun SA, een familiebedrijf dat na een acquisitie bij Aveve hoorde. “Ik werkte er als enige medewerker van Aveve én als enige Vlaming. Alle dagen vertrok ik om halfzes in Kessel-Lo richting Doornik om pas na de avondfile weer naar huis te vertrekken,” herinnert Cosyns zich. “Dat was niet de reden waarom ik in 2003 er voor koos om groepsdirecteur van Aveve te worden. Dat was een te mooie promotie om af te slaan.”

De functie van adjunct-directeur-generaal bekleedde Cosyns sinds oktober 2005. Hoe zijn dagen er nu als directeur-generaal uit zullen zien, weet Cosyns nog niet precies. “Vast staat dat ik veel meer op de baan zal zijn, omdat ik alle bedrijven moet bezoeken. Waar ik vroeger fulltime met één zaak bezig was, zal ik nu wel verschillende dingen moeten opvolgen en combineren.”

De karaktertrekken die Cosyns wil blijven aanwenden, zijn zijn capaciteit om knopen door te hakken wanneer hij over de nodige gegevens beschikt en zijn emotionele intelligentie. Cosyns: “Dat laatste gaf mijn personeel in het verleden aan te appreciëren.” Om te zeggen of deze sterktes hem in andere banen zullen van pas komen, is het volgens de kersverse directeur-generaal te vroeg. “Het belangrijkste is dat ik er nu iets van maak. Bij de rest heb ik nooit stilgestaan.” Naast zijn baan bij Aveve kreeg Cosyns er vorige maand nog een belangrijke functie bij: hij werd voor de eerste maal grootvader.

ETIENNE COSYNS (GROEP AVEVE)

WAS: adjunct-directeur-generaal van Groep Aveve. IS: directeur-generaal van Groep Aveve.

VRIJE TIJD: lopen en fietsen.

SJS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content