Boeren op sokken

De vakantie is voor de meesten onder ons achter de rug. Om het even waar we zijn geweest, een ding is zeker : we zijn Duitsers tegengekomen.

Het idee dat toeristen van zichzelf hebben of van hun landgenoten die zich vooral ‘s zomers als lemmingen op het zuiden storten, valt natuurlijk meestal positief uit. Ze zien zich graag als gul, vriendelijk, met een groot aanpassingsvermogen en sprekend met kennis van de wereld. In Duitsland kwamen uit vroegere onderzoeken die kwaliteiten tenminste naar boven. Met als enig minpuntje : talenkennis. Toeristen beklagen zichzelf wel eens om hun beperkte kennis van vreemde talen.

Het persagentschap Deutsche Presse Agentur (DPA) ging nu na of dat verheven beeld van Duitsers in den vreemde wel strookt met de werkelijkheid. Die realiteit is vrij ontnuchterend. Fransen dragen Duitsers niet echt in het hart, zo blijkt uit de rondvraag van de DPA-correspondenten. Als ze toch iets positiefs moeten zeggen over hun oosterburen : ze zijn gedisciplineerd en milieubewust, wat in feite niet moeilijk is want iedereen die in Frankrijk een leeg blik in een afvalbak gooit, heet een milieufreak.

Om de cultuurkloof tussen beide landen iets te verkleinen, liet het Franse ministerie voor Toerisme een brochure over de Duitsers maken, bestemd voor Frans horeca-personeel. Daarin staat onder meer dat Duitsers niet zo graag geld uitgeven en dat wordt onderstreept met de altijd terugkerende vraag van Duitsers in Parijs naar adressen van supermarkten, kwestie van restaurants te kunnen ontlopen. De brochure geeft echter ook een aantal tips hoe je de Duitsers gelukkig kan maken, bijvoorbeeld met grote dubbelbedden, voorzien van een donsdeken. Ook het typisch Frans ontbijt (stokbrood, kaas, jam en sterke koffie) laat de hotellerie best achterwege. Beter is worst, hesp, slappe koffie en gezonde müesli.

Oostenrijk kijkt ook gemengd aan tegen de invasie van Duitsers. Oostenrijkers ervaren hun buren als dominant en niet altijd getuigend van goede smaak. Zo karakteriseerde een lid van het parlement van Tirol enkele jaren geleden de Duitsers als “halfnaakte toeristen met zompige vetbuiken en hangende, vrouwelijke achterdelen”. Dat stoort naast de krenterigheid ook de Italianen mateloos : gebrek aan smaak van de Duitse toerist die zich met sokken en sandalen, schreeuwlelijke bermuda’s, afschuwelijke T-shirts en idiote hoofddeksels een weg baant door elegante winkelstraten of zich neerploft op stijlvolle terrassen.

Nemen we tenslotte de Grieken. DPA-correspondenten ondervroegen Griekse experts in receptief toerisme en die gaven ruiterlijk toe Duitsers niet te begrijpen. Vooral niet wanneer ze spotgoedkope packages kopen en ter plaatse vitten over het feit dat ze op hun kamer geen Duitse tv-stations kunnen bekijken of er geen zalm bij het ontbijt geserveerd wordt.

MARK VRIJENS

Duitse toeristen Worden met gemengde gevoelent onthaald.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content