Boekhoudregels bedreigen economie

De huidige boekhoudregels kunnen tot zware economische schade leiden. Onder de International Financial Reporting Standards (IFRS) moeten de financiële instellingen immers heel wat van hun activa boeken tegen marktwaarde, maar de kredietcrisis heeft de waarde van die activa op een buitensporige manier onderuitgehaald. Dat trekt een te forse streep door de resultaten, de beurskoers en het eigen vermogen van de banken. Sommige banken moeten zelfs vers kapitaal aantrekken om voldoende solvabel te blijven, en in het algemeen zullen banken minder snel kredieten toestaan aan bedrijven en gezinnen. Op die manier deelt de echte economie in de klappen

“Ik moet volgens de boekhoudregels een probleem overdrijven”, zegt André Bergen, CEO van KBC Group. “Volgens IFRS moeten we nu ongeveer voor 100 miljoen euro afboeken door de kredietcrisis. Maar die afwaardering is groter dan het geschatte kredietverlies (van 19 miljoen euro) op deze portefeuille. Waarom moet ik verliezen boeken die er niet zijn? Er moet dus een bezinning komen over deze regels. Onder de oude Belgische boekhoudregels was de kredietcrisis niet zo uitgedeind.”

Ook voor Ivan Lathouders, bankenanalist van Bank Degroof, destabiliseert IFRS op dit moment nodeloos het financiële systeem. “Heel wat afwaarderingen zullen kunnen worden teruggenomen. Tenzij de wereld vergaat, zullen we ons druk gemaakt hebben om een storm in een glas water.”

“Maar,” zegt Rudi Vander Vennet, professor financiële economie aan de Universiteit Gent, “Misschien is dat de goede weg en worden banken aangezet tot wat meer voorzichtigheid in hun kredietbeleid, dat de voorbije jaren toch heel soepel was.”

Het doel van IFRS is om voor meer transparantie in de boeken te zorgen. Boeken tegen marktwaarde moet ervoor zorgen dat er geen verborgen meerwaarden of latente verliezen meer verstopt zitten in de balans van banken en bedrijven. “Marktwaarde is transparanter dan boekwaarde. We moeten daarom opletten dat we in de huidige uitzonderlijke omstandigheden het kind niet met het badwater weggooien. Maar het is een brug te ver als boekhoudregels schade berokkenen aan de echte economie. Dat moet worden voorkomen”, zegt Cynthia Van Hulle, professor financiële economie aan de KU Leuven.

Intussen zullen beleggers moeten leren leven met IFRS. Rudi Vander Venne: “De markt moet ook zijn huiswerk maken. Beleggers moeten ook kijken naar de echte economische waarde van activa als de markt overdrijft. Dat is nu niet gebeurd. De koersafstraffing van de banken heeft afgrijselijke proporties aangenomen.” (T)

D.K.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content