BOEKENKATHEDRAAL

Middelburg.

Books are fun.

Een verdubbeling van je boekenomzet tussen 1997 en 1999. Het kan. Boekhandelaar Dick Anbeek van De Drvkkery in Middelburg: “Wij geven een antwoord op de uitdaging van de internetboekhandels. De Drvkkery schept een omgeving die zeer goed concurreert met internet. De mensen komen hier graag.” Zoek geen boekhandel met een groot hart in Antwerpen, Brussel of Gent. Je moet evenmin naar de bejubelde nieuwste Waterstone’s in Londen. Zeven verdiepingen met 265.000 boeken en eethoeken. Pure funshopping. Rijd over de grens naar de De Drvkkery, op 60 minuten van Antwerpen. Een ingangetje aan de Markt zuigt de klanten in een wirwar van boekenstraatjes onder één dak, een brasserie waar op zaterdag een jazzband speelt, een pleintje, kunst aan de wanden, een videomuur en een tijdschriftenhoek. Je koopt er ‘s morgens je krant en koffie en hapjes staan de hele dag klaar.

De Nederlandse boekhandelaars genieten van de vaste boekenprijs, denken gedurfder, reizen om te leren en investeren. De Drvkkery is een verstandshuwelijk van Fanoy in Middelburg en de Ruiter van Vlissingen. Tijdens de verloving werd gecheckt: willen we alleen boeken, of ook kantoorartikelen, plus cd-roms, multimedia én muziek. Dick Anbeek, co-eigenaar en algemeen directeur: “We hebben meer tips opgetekend bij de niet-boekenzaken dan bij de boekhandels. Ik denk aan de bloemenwinkels waar het binden van de rozen, de tulpen en de anjers nu midden in de zaak gebeurt wat de gezelligheid en de ambachtelijkheid versterkt. Zaken moeten een ziel hebben.” De Drvkkery presenteert een assortiment van 50.000 boeken. Een topboekhandel in Nederland zet 200.000 werken in de rekken, dat kan Middelburg met 40.000 inwoners en een ommeland van 50.000 bewoners niet aan.

De oude drukkerij van de Provinciale Zeeuwse Courant werd de nieuwe vestigingsplaats. Architect Ernst van Rennes inspireerde zich op het grondplan van de kathedralen, met het altaar op de ereplaats, en een wirwar van oude steden met bochten, pleintjes en verrassende plekken. Dick Anbeek en twee oud-PZC-directeuren bezitten de maatschap die het concept van De Drvkkery en de infrastructuur in eigendom heeft. Onder de maatschap ressorteert een coöperatieve vennootschap met twee hoofdhuurders: De Ruiter & Fanoy en Brasserie De Drvkkery. De coöperatieve verhuurt deelruimtes aan Het Kaartenkabinet, galerij Tube en kunsthandel De Directiekamer.

Fanoy sloot 1997 af op een omzet van 3,5 miljoen gulden, in 1999 haalt De Drvkkery in Middelburg een omzet van 8 miljoen gulden, boven het businessplan. Het nieuwe boekencentrum is zeer rendabel, zegt Dick Anbeek, maar wil geen details kwijt. De omzet bestaat uit 6 miljoen gulden aan boeken, een half miljoen aan multimedia, een half miljoen aan kantoorartikelen en een miljoen aan muziek-cd’s. ‘s Zaterdags kuieren 4000 mensen door De Drvkkery (50% zijn koper), per jaar 600.000. Middelburg telde twintig jaar geleden tien boekhandels, vandaag vier. Pleegt De Drvkkery kannibalisme en verschuiven de kopers? Dick Anbeek is stellig: “Fanoy had 25.000 boeken in voorraad, wij verdubbelden. Ik ondervraag veel bezoekers en hoor vaak dat er heel wat binnenstappen die vroeger zelden een boek kochten en nu door de lage drempel regelmatige kopers zijn. De omzetstijging zit bij het boek, niet bij de multimedia.”

Frans Crols

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content